2018. december 27., csütörtök

Karen M. McManus - Lehull ​a lepel

Ebben ​a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?

Író: Karen M. McManus
Eredeti cím: One of Us Is Lying
Cím: Lehull a lepel
Kiadó: Maxim Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 382
Téma: LMBTQ, Krimi, Ifjúsági, Romantikus

Köszönöm a könyvet a Maxim Kiadónak!
A fülszöveg nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és mert eléggé eltér a könyv témája az eddig olvasott regényekétől, úgy gondoltam ideje kicsit kitörni a komfortzónámból, és a romantikus "maszlagok" után valami mást is olvasni. A Lehull a lepel pont jókor jött, és izgatottan vártam, hogy belevethessem magamat a rejtélybe.

Kezdetben valami nagy durranásra számítottam, egy jó kis nyomozós, összeesküvés elméletekkel teli regényre. Ugyan nem azt kaptam, amit vártam, de ettől függetlenül nem volt rossz a történet.
Adott öt főszereplő, akik köré a regény és a rejtély épül, mint ahogy már a fülszövegben olvashatjuk bizony az egyikük meghal, ez lesz a cselekmény fő mozgatórugója. A legfontosabb kérdések, hogy ki, miért és hogyan követte el ezt a tettet. A gyilkossággal azt a négy diákot gyanúsítják, akik jelen voltam Simon halálakor, hiszen mindannyiuknak lett volna, okuk és lehetőségük  is. Tehát elkezdődik a nyomozás, hogy kiderítsék az igazságot.

A nyomozás persze nem állítja meg a diákok életét, szereplőink ugyanúgy iskolába járnak, élik a mindennapi életüket, ám rettegnek, hogy mikor is derül fény a rejtett titokra, amit őriznek. Egyre nagyobb a nyomás és a felelem, miközben egyre több mindenre fény derül. Az események összekovácsolják főhőseinket, holott előtte nem voltak puszi pajtások. Ebben a regényben tökéletesen érvényesül, és megmutatkozik az a mondás, miszerint bajban ismerszik meg a barát.

A történet során sok minden megfordult a fejemben, próbáltam összeilleszteni a darabokat, hogy rájöjjek ki áll a gyilkosság hátterében. Eleinte arra gondoltam, hogy Simon meg sem halt, ez egyszerűen csak egy nagyon rossz vicc, de aztán rá kellett jönnöm, hogy nem ez történt. Ezután elkezdtem gondolkodni, hogy ki is tehette, de ahogy olvastam a szereplők gondolatait, és egyre jobban "megismertem" őket el nem tudtam volna képzelni, hogy közülük valaki a gyilkos. Egy két elejtett mondat, vagy gondolatfoszlány viszont felvetette a gyanút, hogy esetleg ő az a személy, akit keresünk.

Persze nem ilyen egyszerű a dolog, ha rögtön ki lehetne találni a gyilkos kilétét, nem is lenne izgalmas a könyv. Az utolsó fejezetekig rejtély, hogy ki is a tettes, és visszagondolva nem is voltak nyilvánvaló jelek, legalábbis én nem vettem észre egyet sem, de ez betudható a figyelmetlenségemnek is. Hogy meglepődtem-e? Igen, viszont voltak személyek, akiket kizártam a gyanúsítottak közül, sőt szinte mindenkit, ezért aztán már azt sem tudtam kire gyanakodhatnék, így végigolvastam a könyvet és megtudtam mindent, amit akartam.

Sok minden szerepet kap ebben a könyvben, úgymint a barátság, szerelem, család, árulás, titkok stb. A regény nagyon sokrétű, már abból kifolyólag is, hogy több személy szemén keresztül látjuk az eseményeket. Ebből a kavalkádból áll össze a regény.

Ugyan teljes mértékben nem azt kaptam, amire számítottam, de tökéletes átmenet volt az átlagos, semmi extrás romantikus történetek és a krimi műfaja között, bár inkább hajazott az előbbire. Azoknak ajánlom, akik még nem kerültek bele a krimi világába, és nincs összehasonlítási alapjuk, hogy milyen is egy igazi, ízig vérig krimi könyv.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése