2018. december 17., hétfő

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása
Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…

Író: Matt Haig
Cím: Karácsony apó és a csokitojás
Eredeti cím: Father Christmas and Me
Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 312
Sorozat: A fiú, akit Karácsonynak hívnak 3.
Téma: Karácsony, Fantasy, Gyermek- és Ifjúsági irodalom

Köszönöm a könyvet a Kolibri Kiadónak!
Nagyon szeretem a télies, karácsonyi történeteket, ezért amikor felvetődött, hogy lehetőségem lenne elolvasni a könyvet, azonnal éltem is vele.

Közben kiderült, hogy a regény egy sorozat harmadik része, de nem igazán zavart, és reméltem, hogy nem okoz gondot a történet megértése, amiatt hogy ugye az előző részeket nem olvastam.

A borítót nagyon aranyosnak találom, a cím csillogósságát pedig kifejezetten imádom a kis hópelyhekkel együtt. A könyv egyik különlegessége, hogy van egy könyvjelző benne, aminek nagyon örültem, hiszen így nem kell külön könyvjelzőt hurcolásznom, és attól sem kell félnem, hogy kiesik.

A főszereplőink Reményi Amelia, Karácsony apó és Karácsony Mari.
Reményi Amelia belecsöppen egy teljesen ismeretlen világba, és meg kell értenie a működését. Az iskolában teljesen mást tanul, mint amit az ember iskolában megszokott, és kényelmetlenül érzi magát, hogy nem csak kinézetben de tudásban is különbözik a többiektől.
Nagyon szomorú, amiért nem vezethet szánkót, mint a többi kobold, hiszen Karácsony apó szánjával is könnyen boldogult, ám amikor végre lehetőséget kap, hogy bebizonyíthassa valamiben igenis jó, nagyon elszúrja a dolgokat, annak ellenére is, hogy nem ő volt a hibás.

Vodol apó hazugságainak köszönhetően egy szempillantás alatt a koboldok elkezdik megutálni Ameliát, ami miatt a lány kezdi elhinni, hogy tényleg nem tartozik Koboldfalvához, és az lenne a legjobb, ha visszatérne az emberek világába. Tudja, hogy úgy sem tudna senkit sem meggyőzni az igazáról, miszerint nem gonosz, és esze ágában sincs bántani a koboldokat. Elhatározza, hogy elhagyja Karácsony apót, Marit és a koboldokat.
Útja során találkozik Pipinnel, aki felnyitja a szemét, és reménnyel tölti fel, így hősnőnk arra az elhatározásra jut, hogy szembe száll Vodol apóval, és újra visszaszerzi a koboldok bizalmát.

Igazmondó Glimpivel felkerekednek és megpróbálják kideríteni Vodol apó titkát, ezért elmennek az erdőben található üregekhez, ám nem azt találják a mélyén amire számítottak. Ekkor kerülnek képbe a nyulak, akik világuralomra törnek. Na jó nem világuralomra, de azon fáradoznak, hogy eltöröljék a karácsonyt, és a húsvét legyen a legnagyobb ünnep, az amit a legjobban várnak az emberek. A nagy kérdés az, hogy sikerrel járnak-e, ezt viszont nem árulom el, hiszen a könyvből minden kiderül. ;)

Bátran ajánlom a könyvet kicsiknek, nagyoknak, hiszen egy érdekes történet, szép illusztrációkkal.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése