2019. november 18., hétfő

Frank Schwieger: Caesar és bandája

Tudod-e, melyik római hős fizet a jobb kezével élete legnagyobb baklövéséért, vagy azt, hogyan menti meg öt gágogóbajnok a Capitoliumot? Nem? Na, és azt hallottad már, miért csavarja magát szőnyegbe Kleopátra, a gyönyörű egyiptomi királynő? Vajon mit használtak vécépapír helyett a rómaiak…? Ha szívesen villognál egyedülállóan vicces történelmi tudásoddal, ez a könyv telitalálat!





Író: Frank Schwieger
Eredeti cím: Ich, Caesar, und die Bande vom Kapitol Live aus dem alten Rom
Cím: Caesar ​és bandája - Római történetek újratöltve
Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 179.
Téma: Gyermek- és Ifjúsági irodalom, Mitológia

Köszönöm a könyvet a Kolibri Kiadónak!
Az író előző könyve, a Zeusz és bandája nagy sikert aratott nálam annak ellenére, hogy nem éppen az én korosztályom a célközönsége. Ezen felbuzdulva nem is volt kérdés, hogy szükségem van a következő ilyen jellegű alkotására. Nem is kellett annyira sokat várni és immár kezemben tarthatom a Caesar és bandája című könyvet.

Gyermeki izgalommal vetettem magam a könyvre, és nem mondok meglepő dolgot, de egy ültő helyemben be is fejeztem azt.

A borító tökéletesen illik az előző regényhez, és a stílus is nagyon hasonló, ami érthető.

Ahogy a címből is kiderül az író ezúttal a rómaiakat választotta főszereplőnek, az ő történetüket ismerteti meg velünk a maga vicces, szórakoztató módján. Nagyon tetszik, hogy ilyen módon hozza közelebb a fiatalokhoz a különböző témákat, jelen esetben a római történelmet.

A regény tele van illusztrációkkal, ami még inkább azt sugallja, hogy ez egy hangulatos, nem annyira komoly alkotás, viszont annál élvezhetőbb. A fejezetek egy kis bemutatkozással kezdődnek, néhány fontos információt tudhatunk meg az adott fejezet szereplőjéről. Aztán pedig szépen sorban mindenki elmeséli a maga kis történetét, ezzel közelebb hozva az olvasóhoz a személyét. Természetesen az író törekedett arra, hogy ne történelemkönyv jellegű legyen az elbeszélés, hanem a mai, modern kor stílusában írta meg ezeket a kis fejezeteket.

A történet kronológiai sorban halad, és nem csak az uralkodókról, vagy nagyobb tetteket véghezvivő emberekről olvashatunk, hanem rabszolgákról, és más kevésbé ismert emberről is. Ennek köszönhetően nem csak arról kapunk képet, hogy a magasabb beosztású személyek milyen életet éltek, hanem azt is megtudhattuk milyen egy rabszolga élete, vagy éppen egy átlag emberé.

Nagyon szeretem az író stílusát, és az egész gondolatot, amiből megszületett ez a könyv. Pár óra alatt elolvastam az egészet, úgy hogy gyakran meg is álltam közben ilyen olyan okok miatt. Néhány oldalas részekre voltak bontva a történetek, amik között nem volt átfedés, szóval ha valaki csak egy-egy személy történetére kíváncsi nem kell az egész könyvet elolvasnia, ahhoz hogy megértse a kiválasztott személy történetét.

Ha valaki nem is szereti a római történelmet, vagy úgy összességében az ilyen jellegű könyveket azoknak is ajánlom, hiszen olyan aranyos illusztrációk vannak benne. Ha kisgyerek van a családban akkor feltétlen mutasd meg neki, hiszen így láthatatlanul, cuki képekkel szinte észrevétlenül belemegy a tudás a fejébe, és egy jó emlékhez köti az információszerzést.

Egyszóval mindenkinek ajánlom, akik szeretik a római történeteket, akik szeretik a történelmet más nézőpontból megismerni, akik szeretik az illusztrált könyveket, és egyébként azoknak is, akik ezeket nem szeretik. Szerintem ez egy olyan könyv, amit csak szeretni lehet. :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése