2019. november 21., csütörtök

Kedvenc gyermekkori meséim

Már kisgyerekkén is imádtam hallgatni anyát, amikor esti mesét olvasott, most is gyakran eszembe jut, hogy mennyire jó volt, amikor esténként körbeültük a testvéreimmel és csak hallgattuk, ahogy mesél. De mint a legtöbb esetben, amikor már megtanulunk olvasni, azt a választ kapjuk, hogy te is el tudod olvasni. Na hát ezt én is megkaptam párszor, annak ellenére hogy olykor, olykor még rá tudtam venni anyát egy-egy mesére. :D Úgy gondolom, hogy ennek köszönhetem, hogy ennyire megszerettem a történeteket, a könyveket és az olvasást. Ha akkor anya nem szeretteti meg velem ezt az egészet, talán nem lennék ekkora nagy könyvmoly. :D

Később az alsós tanítónénim is gyakran olvasott nekünk, ez pedig még tovább erősítette bennem az olvasás szeretetét, hiszen mindig is egy kellemes élménnyel párosítottam. Nyilván később a kötelező olvasmányok kicsit rányomták a bélyeget az olvasási szokásaimra, de szerencsére tudtam, hogyha a nekem tetsző regényt veszem a kezembe, akkor nincsen semmi baj.

A mai bejegyzésemben néhány olyan mesét mutatok be nektek, amelyek segítettek abba, hogy könyvmollyá váljak. :)

1. Fazekas Anna - Öreg néne őzikéje
Az egyik örök kedvencem ez a verses mese. Mindig örömmel gondolok vissza arra, hogy volt idő amikor fejből tudtam az egészet. Ma már sajnos csak részletek maradtak meg, de ha egyszer gyerekem születik biztos vagyok benne, hogy vele is megismertetem ezt a kis történetet. Rövid, de mégis annyi mondanivalóval rendelkezik, hogy szerintem mindenkinek ismernie kell. A könyv illusztrált, ami gyerekként még jobban tetszett.

2. Hans Christian Andersen - Andersen ​legszebb meséi
Ez nem konkrétan egy mese, hanem egy könyv, amibe számtalan jobbnál jobb történet található, amelyeket imádta hallgatni, később pedig olvasni. Voltak kedvenceink persze, mint A Hókirálynő, vagy éppen A kis gyufaárus lány, ami anyát mindig megsiratta, akkor mi még nem igazán értettük, hogy miért, de amikor már nagyobbak lettünk, mind megértettük az okát, de ettől függetlenül egy nagyszerű, és szívhez szóló történetnek tartom.

3. Szepes Mária - Pöttyös ​Panni
Az első könyvek egyike, amit már önállóan olvastam. Nagyon tetszett és újra meg újra elolvastam. Annyira aranyos volt, az akkori olvasási képességeimnek tökéletesen megfelelt. Maga a történet, az illusztrációk nagyon megtetszettek. Ugyan a sorozat többi részét azóta sem olvastam, de ez az egy rész nagy kedvencemmé vált.

4. Jakob Grimm és Wilhelm Grimm - Grimm mesék

Ez sem egy konkrét mese, hanem egy könyv, ami szintén nagyszerű történeteket tartalmaz, amiknek örök érvényű tanulsága van. Ezeket is nagyon szerettem hallgatni, olvasni, és nézni is, hiszen később mesefilmként is megjelentek ezek a kis mesék. Meg persze számtalan élőszereplős változat is készült belőlük, amit viszont már most  "felnőttként" bármikor meg tudnék nézni.

5. Arany László - Magyar népmesék
El sem tudom mondani mennyire imádom a Magyar népmeséket még most is. Mint a már fent említett könyvek, így ez is gyakran került anyukám kezébe, majd később az enyémbe is. Imádom ezeket a történeteket, hol viccesek, hol szomorúak, de egyszerűen megunhatatlanok. Mesefilmként is nagyon szeretem őket, régen nagyon sokat néztem, és akárhol meghallottam a madárka "csicsergését" azonnal a TV előtt kötöttem ki.  És bevallom őszintén néha megesett, hogy egyetemen egy nagyoooon érdekes, és érdekfeszítő előadáson megnéztem egy-két részt, amire nem vagyok büszke, de na, kellett valami, hogy ne aludjak el. :D

5+1 Walt Disney könyvek
Szerintem az összes Walt Disney könyv megvolt, és persze mindet milliószor olvastam. Rövid kis történetek, szép illusztrációkkal. Kemény kötéses volt szóval bármennyit nyúzhattam nem igazán lett komoly baja egyiknek sem, bár azért látszik rajtuk, hogy nem mai darabok. Bevallom őszintén nagyon csábít a gondolat, hogy az újabb kiadású könyveket ( Disney mesék Aranygyűjtemény) beszerezzem, mert annyira tetszenek azok a borítók.

Ezek voltak az én kedvenc meséim, persze a sor végtelen, számtalan történetet, könyvet tudnék még ide sorolni, de úgy gondolom elsőre ennyi elegendő. Nektek van kedvenc gyerekkori mesétek, esetleg olyan mi felnőtt korotokig elkísért? :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése