2019. január 17., csütörtök

Marissa Meyer: Heartless - Szívtelen

Bár Catherine az egyik legkelendőbb fiatal hölgy Csodaországban, és a házasodni kívánó Szív Király kedvence, őt mégis egyebek foglalkoztatják. Ínycsiklandozó süteményeket süt, és a leghőbb vágya az, hogy pékséget nyisson a legjobb barátnőjével. Az édesanyja szerint ilyen gondolatok azonban nem méltók egy olyan fiatal lányhoz, aki akár királynő is lehetne.
Cath megismerkedik Jesttel, a jóképű és titokzatos udvari bolonddal. Életében először valódi vonzalmat érez valaki iránt. Kockáztatva, hogy vérig sértik a Királyt és éktelen haragra gerjesztik Cath szüleit, a két fiatal titkos, viharos kapcsolatba bonyolódik. Cath a saját szerencséjének kovácsa akar lenni, és a saját feltételei alapján akar szerelembe esni. Ám a sorsnak más tervei vannak e varázslatos, őrült és szörnyetegekkel teli vidéken…

Író: Marissa Meyer
Cím: Szívtelen
Eredeti cím: Heartless
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 558
Téma: Fantasy, Átdolgozás, Romantikus

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak!
Legelőször a borítóval találkoztam, ami azonnal elrabolta a szívemet, mert egyszerűen gyönyörű. Tudom valójában nem egy nagy szám, és vannak tőle szebbek is, viszont ez az egyszerű, de nagyszerű megoldás nagyon közel áll a szívemhez. Emiatt tudtam, hogy bizony kell nekem ez a könyv, és nagyon imádkoztam, hogy a belseje is ilyen jó legyen.

A történet a mindenki által ismert Alice Csodaországban című alkotás hát úgymond átdolgozása, ám ezúttal nem Alice a főszereplő, hanem Catherine, a legkelendőbb lány, aki semmit nem szeretne jobban annál, minthogy egy pékséget nyisson, és megtalálja az igaz szerelmet. 

A könyv a maga 558 oldalával nem nevezhető éppen egy rövid olvasmánynak, de azért bíztam benne, hogy pörgős lesz a történet, és ezért hipp hopp elfogynak az oldalak. Sajnos a vizsgaidőszak közbeszólt, így igencsak elmaradtam a könyvvel és ahhoz képest sokára sikerült befejeznem.

Catherine egy átlagos lány, aki egy furcsa, és kellemetlen szituációba keveredik, és fogalma sincs, hogy mit tegyen. Más lány örülne a kialakult helyzetnek, de az ő terveit teljesen felforgatja, és emiatt egy cseppet sem érzi jól magát. A képbe pedig bekerül egy udvari Bolond is, aki még jobban megkavarja a szálakat.

Catherinet sokan királynőként akarják látni, ám a lánynak más tervei vannak, és bármit megtenne, hogy végül ő kerüljön ki győztesen, ennek ellenére sok akadályba ütközik, és nem vetkőzheti le az neveltetését, az elveit, és persze az emberek véleménye is nagyon sokat számít. Imád sütni, és jól is csinálja ezt, ezért nagy vágya, hogy nyisson egy pékséget, de mivel egy nemes lánya ez nem olyan egyszerű, tudja, hogy szülei nem támogatnák, ezért a tudtuk nélkül próbálja megvalósítani álmát, de az engedélyük nélkül senki sem segít neki szívesen. Ez nagyon szomorúvá teszi, de van ettől nagyobb problémája is, mégpedig a Király.

A leírtak alapján a Király nem valami Casanova, de végül úgy dönt, hogy megkéri Cath kezét, aki ennek egyáltalán nem örül, hiszen így minden tervét sutba kell dobnia, ezt nem akarja, így kénytelen húzni az időt, hátha a Király meggondolja magát. Ebben a tervben nagy segítségére van Jets az udvari bolond, aki megdobogtatja a szívét, és a világ egy olyan részét mutatja meg neki, amit eddig nem ismert.

Elkezdődik egy veszélyekkel, érzelmekkel és bonyodalmakkal teli kaland, ami nem csak Catherine életét borítja fel, hanem az egész Szív Királyságét is. Hősnőnknek döntéseket kell hoznia, amik mindent megváltoztatnak, de vajon a sorsunk előre meg van írva? Bárhogy is döntünk a végén ugyanoda lyukadunk ki? Cath bízott abban, hogy nincs minden kőbe vésve, és hogy végül minden jól alakul, de mindannyian ismerjük a Szív Királynőt így le tudjuk vonni a következtetéseket, és hamar rájöhetünk, hogy nem biztos, hogy megkapjuk azt a bizonyos boldogan éltek míg meg nem haltak befejezést.

Nagyon tetszett az írónő stílusa és a világ amibe elkalauzolt minket. A szereplők jól kidolgozottak voltak, és érdekesek, ahogy a közöttük lévő kapcsolatok is, bár el kell mondanom, hogy Holló volt a kedvencem, a titokzatosságával, és a csodálatos, rímekkel teli mondataival. Cath személyiségének és gondolkodásmódjának változása is érdekes, de egyben szomorú is lett a végére, az elején elképzelni sem tudtam egy ilyen befejezést.

Jest hamar a szívembe került, hiszen ez a tipikus csak szeretni lehet karakter, aki vicces, gondoskodó és bátor. A végén pedig a szívem szakadt meg érte. Jest segítőit is hamar megszerettem, hiszen hűséges barátai hősünknek.

 A többieket nem tartom érdemesnek arra, hogy beszéljek róluk, hiszen vagy nem szerettem meg őket, vagy nem is igazán volt nagy szerepük.

A történet izgalmas, érdekes és letehetetlen, persze csak akkor ha nincs más fontosabb dolga az embernek. Szerencsére csak a könyv eleje volt döcögős utána már volt időm olvasni, és elég hamar sikerült befejeznem, és azt kell mondjam hogy tetszett. Bátran ajánlom mindenkinek. :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése