2019. április 23., kedd

S. A. Chakraborty - Bronzváros

Nahri ​sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.
De amikor Nahri véletlenül megidézi maga mellé Dárát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dára megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Dévábád, a legendás bronzváros, melyhez Nahrit eltéphetetlen kötelék fűzi.
Dévábád bűbájokkal átitatott díszes bronzfalai és a hat dzsinntörzs kapui mögött régi ellentétek húzódnak. Amikor Nahri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Nahri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen. Még a mágia sem védheti meg a nemesi intrikák veszélyes hálójától, és a legagyafúrtabb cselszövések is végzetes következményekkel járhatnak.
Az elsőkönyves S. A. Chakraborty különleges utazásra invitálja az olvasót a Bronzvárosban. 2017 egyik legnépszerűbb fantasy debütálása elképesztő kaland egy olyan világban, amit egyhamar nem felejtünk el.

Író: S. A. Chakraborty
Eredeti cím: The City of Brass
Cím: Bronzváros
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2019.
Oldalszám: 528
Sorozat: Dévabád-trilógia 1.
Téma: Fantasy, Mágia,

Köszönöm az Agave Könyveknek, hogy elolvashattam, ezt a csodát!
Őszintén szólva először el sem akartam olvasni a könyvet, hiszen a fülszöveg annyira nem mozgatta meg a fantáziámat, és hát nagyobb szerepe annak volt, hogy időm sincsen nagyon, de aztán a többiek annyit áradoztak róla, hogy úgy gondoltam meg kell tudnom, hogy mire ez a nagy imádat. Így hát összeszedtem magamat, és jól megérdemelt kikapcsolódásként elkezdtem a regényt.

A Prológuson tartunk/tartottunk egy hetet erről a könyvről, és ennek keretein belül kicsit utánanéztem az írónőnek, és sok érdekes dolgot megtudtam róla, és a regényről. Ezt ti is elolvashatjátok ITT.
És most pedig térjünk rá a könyvre.

A borító egyszerű, de látványos. A fekete és a sárga szín különböző árnyalatai jelennek meg rajta, amik számomra melegséget árasztanak. Még olvasás előtt megfordult a fejemben, hogy mennyire fog passzolni a borító a történethez.

Az első ami szemet szúrt olvasás közben, hogy néhány szó ismeretlen volt számomra, hiszen nincs magyar megfelelője, mert egy másik kultúrából, területről származnak, amiket én nem ismerek annyira, de szerencsére az írónő erre is gondolt és a regény végén kapunk egy kis szószedetet, hogy egyes szavak mit takarnak, és a különböző lényekről is megtudunk néhány dolgot.

Főszereplőnk Nahri a 18. századi Kairóban él, és egy igazán különleges hivatást választott magának. Ennek köze van a mágiához, pedig a lány nem is hisz a létezésében- De mi van akkor, ha kiderül, hogy minden igaz? Minden legenda, mese? Egyik pillanatról a másikra az amúgy sem biztos élete fenekestül felfordul. Át kell értékelnie mindent, amit eddig hitt, tudott. Magáról, az életről, amiben eddig élt.

Dára központi szerepet játszik a Nahri életében bekövetkezett változásokban. Dára egy dzsinn harcos, aki teljesen váratlanul toppan be hősnőnk életébe, és gyakorlatilag innentől kezdődnek a megpróbáltatások. Az elején nem volt szimpatikus, ám ahogy haladtunk előre a történetben egyre jobban megkedveltem, bár azért bőven volt titka, amik csak később derültek ki a múltjából, és meg kell mondanom nem volt mind a legkellemesebb.

A könyv az elejétől kezdve izgalmas, fordulatokkal teli, és egyszerűen letehetetlen. Az ember észre sem veszi és már nyakig merült az írónő által megalkotott világban. A történet két szálon fut, az egyiket Nahri szemén keresztül ismerhetjük meg, a másikat Ali szemszögéből, aki Dévábád királyának fia. Ez a két szál szépen lassan összekapcsolódik, és még izgalmasabbá válik a történet. Egyre több mindenre fény derül, de ahelyett hogy közelebb kerülnénk a megoldáshoz egyre zavarosabb lesz minden. Az egész regény egy nagy titok, és iszonyú kíváncsi voltam mit is tartogat még számomra.

Voltak nagyon meglepő részek, amikre nem számítottam, és sajnos olyanok is voltak, amiknek nem örültem, és kapkodtam a fejemet, hogy ez nem lehet. Nagyon sok elvarratlan szál maradt, és alig várom, hogy megtudjam, hogyan alakul a hőseink élete a továbbiakban.

Voltak kétségeim, hogy tetszeni fog e a könyv, de kellemesen csalódtam. Végig nagyon pörgős volt, izgalmas, a leírások és a párbeszédek nagyon jól meg voltak írva, és a világ felépítése, és annak elmagyarázása is jóra sikerült.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az ilyen típusú regényeket, és van ideje szinte egyben letudni azt az 500+ oldalt, mert garantáltan nem fogod tudni letenni. Az biztos, hogy az írónő meggyőzött, hogy a sorozat következő része is mindenképpen a várólistámon landoljon.

"– Vagyis amolyan tolvaj lennél?
– Ez egy felettébb szűk látókörű megfogalmazás. Jómagam úgy mondanám, hogy kényes feladatokkal foglalkozó vállalkozó."

 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése