2019. október 9., szerda

Greff Magdi - Húzós szerelem

Különleges regény a sportról és a szerelemről.
Réka kajakozik, és állatorvosi egyetemről álmodik, ám a szocializmus alatt egy dezertőr gyereke az utolsó, aki bejuthat egyetemre. Egyetlen esélye a sportösztöndíj, és egyetlen dobása egy verseny Belgiumban. A csapattal tart egy furcsa, örökké jegyzetelő fickó, és egy undok orosz versenyző. Képes lesz Réka megnyerni a versenyt, ahol a jövője a tét? Ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen Szőke, egy vagány új sporttárs, de Ádám, a régi barát is másféle érdeklődést mutat. Melyikük a nagy szerelem?
Réka izgalmas utazásra indul, ahol nem csak a vízen kell helyt állnia, de a szívügyekben is, mert nem minden az, aminek látszik, egy olyan korban, ahol minden szóra vigyázni kell.

Író: Greff Magdi
Cím: Húzós szerelem
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2017.
Oldalszám: 356
Téma: Sport, romantikus

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak!
Már elég régóta a polcomon van ez a regény, sokszor szemeztem vele, de egészen idáig nem került rá sor. Egy-két héttel ezelőtt láttam, hogy hamarosan olyan projekt veszi kezdetét a Prológuson, ahova ez a könyv tökéletesen beleillik. Ezért, és amiatt is, hogy tudtam hamarosan zh-k sora vár rám és nem lesz időm olvasni, úgy döntöttem nekikezdek, és meglátjuk mennyire lesz haladós a történet.

Az első dolog, ami fontos volt számomra, hogy a szerző magyar, és mivel az elmúlt időben nagyon ráfüggtem a magyar írók regényeire (On Sai, A.M. Aranth, Róbert Katalin és még sorolhatnám), ezért nagyon szívesen vettem a kezembe ezt is.

A fülszöveg alapján egy olyan regényről van szó, amiben fontos szerepet játszik a sport, jelen esetben a kajak. Ez a borítón is megjelenik, ami egyszerűsége miatt tetszik, és az is hogy illik a történethez.

Történetünk a nyolcvanas években játszódik és az írónő odafigyelt, hogy ezt az olvasó ne csak a fülszövegből tudja meg, hanem erre az időszakra jellemző mentalitást, hangulatot és tárgyakat is megjelenítette. Ekkor még nem éltem, ezért ezekkel csak a történelemórán, és a szüleim, nagyszüleim által mesélt emlékekben találkoztam. Emiatt kicsit nehezebb megfognom azt az érzést, amit főszereplőnk, Réka érez.

Rékáról fontos tudnunk, hogy nincs könnyű helyzetben. Sikeres kajakos sorra nyeri a versenyeket, de nincs más vágya, minthogy állatorvos lehessen, de ehhez nyilvánvalóan egyetemet kell elvégeznie. Először gondolhatnánk arra, hogy nincs más dolga, mint jól tanulni és akkor bekerül, ám ez abban az időben, és Réka múltjával/jelenével egyáltalán nem ilyen egyszerű. Tudni kell, hogy hősnőnk szülei évekkel ezelőtt külföldre mentek, ám a Magyarországra való visszatérés falakba ütközött, dezertőröknek lettek kikiáltva, így amint átlépik a határt csattanna is a bilincs a csuklójukon, így a távolmaradást választották. Rékát így a rokonaira bízták, akik támogatják őt, de sajnos van amitől nem tudják megvédeni.

Rékát a szülei miatt megbélyegezték, szemmel tartják, és ügyelnek arra, hogy ne térhessen arra az útra, amerre a szülei is, ezért igyekeznek megakadályozni azt, hogy bekerülhessen az egyetemre. Ez nagyon fáj a lánynak, nem érti mivel érdemelte ezt ki, mikor neki esze ágában sincs elhagyni az országot, csak szeretne állatorvos lenni.

Amikor minden veszni látszik, felcsillan egy reménysugár, amely talán megoldást jelent. Egy verseny Belgiumban. Szerencsére sikerül minden papírt elrendezni, és a csapat elindulhat a versenyen, ám egy kicsit megzavarja a felállást egy orosz versenyzőnő, valamint egy furcsa ember, akit a hivatal küldött, és aki egy pillanatra sem veszti szem elől Rékát, és folyton jegyzetel a fekete kis noteszében.

Hősnőnk nem csak az eredmény miatt aggódhat, hanem a fiúk miatt is, hiszen két fiú is harcol úgymond a kegyeiért. Ádám, akivel évek óta barátok, és szinte már testvérekként gondoltak egymásra, és Szőke, aki új a csapatban és elég feltűnően hajt hősnőnkre. Nyilván nem fogom elárulni, hogy ki a befutó, már ha egyáltalán van. :D

Összességében tetszett a könyv, jó volt egy kis kikapcsolódásnak, és már szükségem is volt rá. Szóval bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a sportokat, szereti a romantikus regényeket, és egy kis kikapcsolódásra vágyik. :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése