2019. október 26., szombat

S. A. Chakraborty - Rézkirályság

S. ​A. Chakraborty folytatja a Bronzvárosban megkezdett elsöprő kalandot. Megteremt egy olyan világot, ahol a dzsinnek egyetlen csettintéssel lángokat idéznek, a vizeket pedig áthatja az ősi mágia; ahol a vér ugyanolyan veszélyes lehet, mint bármelyik bűbáj, és egy eszes kairói szélhámos átformálja egy királyság sorsát.
Nahri élete mindörökre megváltozott abban a pillanatban, amikor az egyik svindlije közben véletlenül megidézte Dárát, a félelmetes, rejtélyes dzsinnt. A lány kairói otthonából elragadva bekerült Dévábád fényűző királyi udvarába, ahol sebesen ráébredt, hogy a szélhámosi tehetsége nélkül nem sokáig marad életben.
A csatát követően, mely során Dára odaveszett Ali herceg kezétől, Dévábád bezárkózott. Nahri kénytelen új utat törni magának, méghozzá a szívét elrabló testőr védelme és a barátjának tekintett herceg bölcsessége nélkül. Ám miközben elfogadja az örökségét és a vele járó hatalmat, tudja, hogy igazából aranyketrecbe zárták: a király az egykor az ő családjának kijáró trónusról tartja szemmel, és egyetlen ballépés a törzse végét jelentheti.
Mindeközben Alit száműzték, amiért szembe mert szállni az apjával. Orgyilkosoktól üldöztetve hányódik ősei földjének könyörtelen rézszín homokján, és kénytelen azokra a félelmetes képességekre támaszkodni, amikkel a máridok – a kiszámíthatatlan vízszellemek – ajándékozták meg. De mindez azzal fenyeget, hogy feltárja a családja egy rég eltemetett titkát.
Az új évszázad közeledtével a dzsinnek ünneplésre gyűlnek Dévábád égig érő bronzfalai közt, ezalatt egy láthatatlan fenyegetés fortyog a sivár északon. Ez az erő egyenesen a város kapujára zúdítaná tűzviharát… és egy olyan harcos segítségét keresi, aki a világok között ragadt, és meghasonlott az elkerülhetetlen erőszakos kötelessége és a talán kiérdemelhetetlen béke között.

Író: S. A. Chakraborty
Eredeti cím: The Kingdom of Copper
Cím: Rézkirályság
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2019.
Oldalszám: 608
Sorozat: Dévábád-trilógia 2.
Téma: Fantasy, Mágia, Mitológia
Előrendelés

Köszönöm a könyvet az Agave Könyveknek!
Hónapokkal ezelőtt volt szerencsém a sorozat első részéhez és nagyon tetszett, ám most amikor felvetődött, hogy olvashatnám a következő részt kicsit haboztam. Nem amiatt, hogy nem érdekelt a regény, vagy hogy rossznak gondoltam volna, hanem mert kicsit időhiányban szenvedek, így aggódtam, hogy nem tudnám elolvasni a projektre, amit köré építettünk. Másrészt az első résznél megtapasztaltam, hogy szinte lehetetlen félbehagyni az olvasást, ha már egyszer belelendültünk a cselekménybe nem szívesen térünk vissza a való világba. És ahogy számítottam rá valóban így történt. Faltam a sorokat, az oldalakat, és nagyon rosszul érintett, hogy félbe kell hagynom újra és újra.

A borító tetszik, illik az előző részhez, aminek nagyon örülök, így szépen fog mutatni majd a polcomon.

A szereplőink ismerősek, a legtöbb helyszín is, ám ezekből bőven kapunk újakat is, amiket meg kell ismernünk. Az elején nem tudtam hova tenni a dolgokat, hiszen sajnos sok mindent elfelejtettem már, de nagyon hamar újra felvettem a fonalat.

Szinte azonnal magába szippantott a történet, hiszen a megszokott módon mindig történt valami, ami miatt újra és újra elgondolkodik az ember, hogy jujj most mi lesz a következménye ennek, vagy annak a döntésnek, cselekedetnek. Szereplőink pedig nem éppen arról híresek, hogy vakon követik a parancsokat, szabályokat. Szerintem senki nem volt, aki ne tett volna valami büntetendő dolgot, akár önös érdekből, vagy a társadalom érdekében. De az biztos, hogy ezeknek mindig lett következménye, és olykor nagyon érdekes szituációknak lehettünk tanúi.

Nehéz úgy beszélni/írni a könyvről, hogy ne spoilerezzek el dolgokat. Gyakorlatilag bármi amit elmondhatnék róla, az valamilyen szinten spoiler, és ez így nem egyszerű. Aki nem olvasta a sorozat első részét, az amúgy sem nagyon értené mit akarok mondani, aki pedig olvasta annak pedig már nem okozna meglepetést a második rész. De a fülszöveg elolvasása segített a lelkemen, hiszen azért ott bőven utalnak olyan dolgokra, amik felkavarják hőseink életét, és az olvasók lelkivilágát is.

Nahri immár Dévábád lakóinak számát növeli, és próbálja megtalálni a helyét, és önmagában rendbe tenni a megszerzett információkat, önmagáról, családjáról és képességeiről. Teljesen megváltozik az élete, mások az elvárások, mások a szokások, de ahelyett, hogy csendben meghúzná magát és igyekezne beolvadni a környezetébe, folyamatosan kiszökik, bajba keveredik, lázadozik és feszegeti a határait. Olyan dolgokat akar, és kér amelyek felboríthatnak mindent, szinte mindenki próbálja lebeszélni az őrültségnek hangzó ötletről, de ő hajthatatlan.

Ali sincs másként, hasonlóan hősnőnkhöz, neki is meg kell szoknia egy teljesen új környezetet, amely mindeddig idegen volt számára, ám elég hamar elkezdi otthon érezni magát, barátokat és szövetségeseket szerez. De tudjuk, hogy nem lehet valami ilyen egyszerű, ezért ő is bőven részesül az ármánykodók cselszövéseiből.

Számomra sokáig nem volt egyértelmű, hogy most kik is a "rossz fiúk", vannak e egyáltalán, vagy a maguk nézőpontjából mindenki jót cselekszi, de abban teljesen biztos voltam, hogy minden egyes szereplőnek volt valami hátsó szándéka. Egyeseké kisebb, másoké hatalmas.

A regény bővelkedik meglepő fordulatokban, olyanokban amik előre kiszámíthatóak és olyanokban is amik nem.

Több szemszögből ismerhetjük meg a történetet, nyilván mindenki a saját gondolatait közvetíti, és azt amik vele történtek, de a végén minden szál összeér, és kialakul a nagyobb kép.
A történet végére nagyon gyorsan kezdtek pörögni az események, hihetetlen izgalmakat élhettünk át. És wow, nagyon sok mindenre nem számítottam.

Számomra egyszerűen letehetetlen volt a könyv, és hihetetlen, hogy mennyire magába szippantott a regény hangulata, a stílusa, a szereplők, minden. Azt kell mondjam, hogy talán jobban tetszett, mint az első rész, szóval ha eddig bárkinek is kétsége volt, hogy nekifogjon-e a regénynek annak ne legyen. Imádtam, és őszintén, tiszta szívből ajánlom mindenkinek, hiszen izgalmas, fordulatokkal teli, és szinte repül az idő az olvasása közben. Hálás vagyok az Agave Könyveknek, hogy lehetővé tették, hogy elolvassam a regényt, és alig várom, hogy a harmadik része is megjelenjen.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése