2021. július 8., csütörtök

Papp Dóra - Bolyongó

Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a helyi hatosztályos gimnázium egyik végzős osztályában. De nem egyszerű a beilleszkedés. Tetoválásai láttán többen összesúgnak a háta mögött, mások őrültnek tartják különös szokásai miatt. És persze fontos kérdés, hogy mit szól hozzá az osztály legmenőbb rockere, nem beszélve az éles szemű Farkas Míráról, aki olyan gyanakvón néz rá, mintha küldetésének tekintené, hogy minél többet megtudjon titokzatos új osztálytársáról.

Norbit azonban évek óta nem érdekli a cikizés. Ami igazán számít neki, az az anyjának tett ígérete, az Őry család baráti oltalma, Mikko, a finn tökfej, a városszéli tölgyerdő, az akácméz, és egy félkarú isten. Csakhogy hamarosan felbukkan egy árny a múltból, aki mintha Norbi saját árnyéka lenne – és a fiú kénytelen számot vetni mindazzal, ami miatt ott kellett hagynia régi iskoláját, és meg kell hoznia egy olyan döntést, amelyben nem biztos, hogy a sors istennői a segítségére lesznek…

Író: Papp Dóra
Cím: Bolyongó
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 422
Téma: Ifjúsági, Mitológia, Romantikus

Köszönöm a könyvet a Ciceró Kiadónak!

 


Nagyooon régóta szemeztem a regénnyel, a borítója nagy kedvencem és a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet, most pedig alkalmam adódott rá, hogy elolvassam. Külön örömmel töltött el, hogy amikor kinyitottam a könyvet egy könyvjelzővel találtam szembe magam, így a regényhez passzoló dologgal jelölhetem, hogy éppen hol tartok, és ezt nagyon szeretem. 

Szerintem nem egy átlagos regény került a kezembe, hiszen egyáltalán nem klisés, a szereplők kissé furcsák, de teljesen valóságosak. A regény és az író stílusát egy kis időbe telik megszokni, de aránylag hamar bele lehet merülni a megalkotott világba. 

Főszereplőnk Szepes Norbert, aki nem egy átlagos fiatal, a normálisnak tartott, és a társadalom által elfogadott normáknak nem éppen megfelelő a viselkedése gondolkodásmódja. Ami egy üdítő változatosság a sok klisés történet után, és tökéletes példája annak, hogy tényleg nem vagyunk egyformák, és mennyi életút, életcél és felfogás létezik, amelyeket sokan elítélnek, nem értenek, nem akarják tudomásul venni csupán csak azért, mert ismeretlen, vagy eltér az általunk ismert dolgoktól, a tanultaktól. Norbit az érdeklődési köre és viselkedése miatt nem igazán tudják hova tenni az osztálytársai, ami nem meglepő. hiszen bőven vannak olyan családok, akik nem arra nevelik a fiatalokat, hogy elfogadóak és nyitottak legyenek a másságra fakadjon az bármiből is. Azért később mérséklődik a helyzet és igazán jó pillanati is lesznek az osztálytársaival. 

Jelen esetben Norbi egy olyan hát úgynevezett vallást követ, ami kicsit meglepő lehet elsőre, így kerül a képbe Farkas Míra az osztálytársa is, aki érdeklődik a fiú iránt, és össze-össze futnak, és ezáltal a lány egyre több mindent tud meg a fiú által követett vallásról, szokásairól stb. Ezzel együtt az olvasó is jobban megérti a fiú történetét. Főleg úgy hogy Míra nem vallásos, sőt meggyőződése, hogy saját sorsa kovácsa, és jó előre eltervezte az életét, ebből adódóan a két szereplő nem is különbözhetne jobban egymástól. 

Norbi mindezek ellenére egy jó ember, iskola után egy gyümölcsösben, szeszfőzdében dolgozik, és igen lelkiismeretesen, mindenki szereti. Bár lesz egy kis konfliktusa itt is, de ennek semmi köze nincs a nézeteihez, inkább a tulajdonosok lányával való kapcsolatához. Az idő előrehaladtával Mirával is egyre szorosabb lesz a kapcsolata. 

Természetesen a történetből a bonyodalmak sem maradhatnak ki, amelyek leginkább Norbi vallása miatt alakulnak ki, én úgy vettem észre hogy többségében ezeket tudta kezelni valamilyen szinten, bár amikor jobban alakultak a dolgok, valami mindig történt. 

Összességében egy igazán egyedi könyvre lelhetünk a Bolyongó "személyében", látszik, hogy az írónő odafigyelt a részletekre, gondolok itt a mitológiai, és vallásik részekre, ugyan nekem személy szerint nem igazán van rálátásom ezekre a dolgokra, de még egy laikus számára is befogadhatóan és érthetően ábrázolta ezt a világot. 




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése