2021. július 6., kedd

Serena Valentino - Ki a legszebb? A Gonosz Mostoha története

A ​fiatal királylány Hófehérke, és gonosz mostohája, a Királynő történetét mindenki ismeri. A mesélésről mesélésre változó apró különbségeket leszámítva a történet mindig ugyanaz: a Királynő féltékeny lesz a lányka szépségére, és ez odáig vezet, hogy megpróbálja eltenni láb alól az édes, naiv kislányt. Arról már sokkal ritkábban szól a történet, hogy a Királynő mitől is lett ilyen gonosz. Sokan próbálták már találgatni az okokat. Talán már a természeténél fogva is egy gonosz boszorka volt, szépsége pedig mindössze a Király elcsábításának eszközeként szolgált. Mások szerint a Királynő azért gyűlölte a lánykát, mert a Király első feleségére emlékeztette. Ám a leggyakrabban egy romlott lelkű nőszemélynek festik le, aki egész nyomorult életében nem szeretett egyetlen teremtett lelket sem. Valójában oly sokféle magyarázat létezik, amely a Királynő végtelen hiúságát és féltékeny dühét találgatja, hogy bajos is lenne számba venni őket. A sorozat első könyve egy olyan változatát meséli el a történetnek, amellyel az olvasóközönség eddig nem találkozott. Egy történetet, mely szerelemről, veszteségről, és egy csipetnyi mágiáról szól. Ez a Gonosz Mostoha könyve.

Író: Serena Valentino
Eredeti cím: Fairest of All
Cím: Ki a legszebb? A Gonosz Mostoha története
Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2021.
Oldalszám: 208
Téma: Fantasy, Ifjúsági, 

Köszönöm a könyvet a Manó Könyveknek!


Ha már a Disney "Hősnők" néhány tagjának történetének alternatív formáját olvashattuk a Manó Könyvek jóvoltából ideje, hogy a Gonosz Mostoha történetét is megismerhessük egy más elgondolásból. Minden mesében szerepel legalább egy negatív karakter, ez úgymond egy kötelező elem, amely a konfliktust, a problémát biztosítja.  De vajon ezek a személyek miért lettek gonoszak? Valószínűleg nem sokszor foglalkozunk ezzel a kérdéssel, amikor felmerül a nevük pedig, ha belegondolunk biztos történt valami, ami ilyenné tette őket. 

A borító nagyon tetszik, az elején a gyönyörű Királynő a hátoldalon pedig a megkeseredett vénasszony. Szerintem ez egy nagyon ötletes, és szemléletes megoldás volt. A fekete élfestés pedig illik a Sorsfordító történetek többi kötetéhez, bár méretileg nem nagyon passzolnak, de ez a történetet természetesen nem befolyásolja. 

Ebben a regényben a Hófehérke történetéből jó ismert Gonosz Mostoha életét ismerhetjük meg, azokat az eseményeket, amelyek oda vezettek, hogy egy gonosz személlyé váljon. Ebből a mondatból mindenki számára világossá válik, hogy valaha ő is egy kedves, szerethető ember volt, akit az élet megváltoztatott. 

Személy szerint nagyon örültem ennek a történetnek, hiszen más megvilágításba kerültek a gonosz karakterek a szememben, természetesen ettől függetlenül én sem támogatom bizonyos cselekedeteiket, de ennek a történetnek az elgondolás mindenképpen érdekes, és elgondolkodtató. 

A történet azzal kezdődik, amikor Hófehérke apja elveszi a Királynőt, - aki a néhai híres tükörkészítő lánya - ekkor még minden jól alakul, mindenki boldog. Persze Hófehérke anyukájának elvesztése miatt érzett hiány jelen van, de a Királynő nem akarja átvenni a helyét, csak jó kapcsolatot akar a lánnyal, meg mindenki mással is. Ám ahogy az eredeti történetben is a Király életét veszti, ami lelkileg a feleségét és lányát is megviseli, de próbálnak egymás támaszai lenni. 

Ahogy már említettem minden mesében megjelenik a gonosz szereplő, hát ebben az esetben sem történt másképp, hiszen néhány varázserővel megáldott rokon felbukkan hőseink életében, akik felkavarják a dolgokat. A Királynő próbálja megvédeni Hófehérkét, több kevesebb sikerrel, ám amikor elveszíti férjét megváltoznak a dolgok, hiszen nehezen dolgozza fel az eseményeket. Megjelenik a mindenki által ismert tükör is, amely még jobban befolyásolja a történteket, egy olyan irányba tereli a Királynőt, ami nem egészséges. A szüleivel való kapcsolata rányomja a bélyeget az életére, és a tükör ami apja hagyatéka nyilvánvalóan jelentéssel bír számára.

Sok apró esemény együttes hatására változik meg a Királynő személyisége, aki alapból egyáltalán nem volt gonosz, vagy számító. Sajnos a való életben is vannak olyan kiváltó okok, események, amelyek bizonyos személyeket rossz cselekedetekre sarkallanak. 

Összességében tetszett a regény, nem volt hosszú, gyorsan lehetett vele haladni, és elgondolkodtató volt egy más szemszögből is megismerni a Gonosz Mostohát. 





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése