2018. november 11., vasárnap

Naomi Novik: Rengeteg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.
„A Rengetegben minden megvan, amit Novik írásaiban szeretek, és ráadásnak némi óvilági mágia és a sötét tündérmesék zamata.” Patrick Rothfuss, A szél neve szerzője
„Vad, pezsdítő és mélyen, sötéten mágikus. Azonnal a klasszikusok közt a helye.” Lev Grossman, A varázslók szerzője
Író: Naomi Novik

Eredeti cím: Uprooted
Cím: Rengeteg
Kiadó: Gabo Kiadó
Kiadás éve: 2016.
Oldalszám: 488
Téma: Fantasy, Ifjúsági, Mágia

Mivel fogalmam sem volt, hogy mit olvashatnék a Prológuson futó Szláv hét témájában, ezért kértem egy kis segítséget a többiektől, RavenS pedig számtalan jó ötletet adott közöttük volt ez a könyv is. Sokat hallottam már róla, de eddig még nem igazán volt kedvem, hangulatom hozzákezdeni, na meg persze folyton volt olyan könyv, ami előrefurakodott a sorban mondva, hogy most őt mindenképpen el kell olvasnom. Most viszont itt a lehetőség, hogy bepótoljam az elmaradásomat, tehát belevetettem magamat a Rengetegbe.

A borító tökéletesen passzol a címhez, hiszen egy nő a rengetegben szalad, a felső sarokban pedig egy torony látható. A könyv olvasása után kijelenthetem, hogy nem csak a címhez, hanem a történethez is illik a borító. Nem mondhatnám viszont, hogy odáig vagyok érte, sokkal jobbakat is láttam már életemben, de csúnya sem.

A történet leginkább egy mesére emlékeztetett, hiszen azokra jellemző ez a csúnya, gonosz sárkány elrabolja a szűz lányokat és fogva tartja őket. Számomra kicsit hasonlított  a Kegyetlen szépségre, hiszen ott is egy fiatal lány hasonló helyzetbe kerül, természetesen nem azt akarom mondani, hogy bárki is másolná a másikat, a két történet nem egyezik meg, csak én személy szerint látok hasonlóságokat.

Tehát adott Agnyeska és a Sárkány, ők éldegélnek együtt egy toronyban. Hősnőnk mindenre számított csak arra nem, hogy éppen ő lesz a "szerencsés" kiválasztott, így hát eléggé össze van zavarodva. Azt sem tudja mihez kezdjen. A Sárkánytól fél, és bizonytalan is, de muszáj megemberelnie magát, hogy túléljen. Meg kell mondanom, hogy Agnyeska élete cseppet sem unalmas, az elején reménytelennek tűnő mindennapok hirtelenjében, sokkal érdekesebbek, eseménydúsabbak és ijesztőbbek lesznek. Hősnőnk egyre jobban megismeri a mágia világát, és erejét végül pedig kénytelen bevetni minden tudását, ha meg akarja menteni az otthonát.

Ezután felgyorsulnak az események, hőseink egy fontos és veszélyes küldetésre indulnak, aminek véghezvitelére nagyon kevés esélyt jósolnak. A Rengeteg egy rejtély mindenki számára a kezdeti lelkesedés alábbhagy, majd mindent elborít a káosz. Egy intenzív és mozgalmas jelentnek lehetünk szemtanúi. Nagyon szemléletes leírásokat olvashatunk egy csatáról, aminek kétes a kimenetele, de hőseink nem adják fel, és harcolnak minden erejüket latba vetve. Számomra kicsit ijesztő és morbid volt egy-egy leírás, de mégis olyan jól megvoltak írva ezek a sorok, hogy már ezért megérte elolvasni őket. Habár a csatát megnyerték a háborút nem, és ezzel nem ért véget a viszontagságokkal teli út.

Agnyeska sok mindenen keresztül megy a könyv végére, amelyek erősebbé teszik. Megváltozik a kapcsolata is a Sárkánnyal, egy egészen új irányba terelődik. Olyan sok minden történik a könyvben, hogy azt nehéz lenne leírni, ezért ajánlom mindenkinek hogy olvassa el, hiszen nagyon eseménydús, kalandos kis könyvecske tele izgalommal.

Már az elején nagyon megtetszett az írónő stílusa, és később még jobban megszerettem, nem hittem volna, hogy a történet ennyire magába szippant. Úgyhogy tényleg mindenkinek ajánlom, akik szeretik a jól megírt történeteket, amiben mindig történik valami, és tele van érzelmekkel.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése