2022. január 26., szerda

Leigh Bardugo - Siege and Storm - Ostrom és Vihar

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
A ​sötétség nem hal meg soha.
Az Igaz-tengeren át menekülő Alina, akit a Zónában meggyilkoltak szellemei kísértenek, új életet kezd Mallal egy ismeretlen földön, miközben igyekszik titokban tartani napidéző voltát. Ám sokáig nem hagyhatja maga mögött sem a múltját, sem a sorsát.

Az Éjúr rettenetes új hatalom birtokában hagyta el az Árnyzónát, és veszedelmes tervet sző, ami a végsőkig próbára teszi a természeti világ határait. Alina egy hírhedt kalóz segítségével visszatér a szeretett országba, elszántan, hogy elszántan szembeszálljon a Ravkára törő erőkkel. De ahogy a hatalma növekszik, Alina úgy süllyed egyre mélyebbre a tiltott mágiába és az Éjúr játszmájába, és távolodik el egyre jobban Maltól. Választania kell hazája, a hatalom és a szerelem között, amiről mindig úgy hitte, az vezérli – különben azt kockáztatja, hogy mindent elveszít a közelgő viharban.

Író: Leigh Bardugo
Eredeti cím: Siege and Storm
Cím: Ostrom és Vihar
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2020
Sorozat: Grisha trilógia 2.
Oldalszám: 414
Téma: Fantasy, Romantikus

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak!

Elég régóta csücsül a polcomon a sorozat mind a három kötete. Az első részt még 2019-ben olvastam, akkor nagyon tetszett egyszerűen magával ragadott az egész történet. Később megjelent a Netflix gondozásában a sorozat, amit természetesen meg kellett néznem. Szerencsére nem csalódtam, hisz minden pillanatát élveztem és alig várom, hogy nézhessem a következő évadot is. A trilógia másik két kötete is megérkezett hozzám, viszont eddig még nem sikerült őket elolvasnom. De! Megtört a jég és végre újra elmerülhettem az írónő által alkotott világban. Mivel régen olvastam az első részt ezért úgy döntöttem, hogy újraolvasom hiszen muszáj képben lennem, hogy pontosan mi történt. Be kell vallanom furcsa volt, mert a sorozatban történtek voltak a fejemben, amik ugyan nagyon hasonlítanak a könyvre de bőven vannak olyan szereplők, mozzanatok amik eltérnek. Ezektől mondjuk nem volt olyan nehéz elvonatkoztatni hiszen az események magukkal ragadtak és hát igen újra szerelmes lettem az egész történetbe. 

A sorozat második része szinte ott folytatódik ahol az első befejeződött, ami nekem nagyon tetszett, mert nem kellett azon agyalni hogy akkor most hol is tartunk és várni hogy kiderüljön mi történt a köztes időben szereplőinkkel, akik nem meglepő módon még mindig Alina, Mal, az Éjúr és sokan mások. Bőven kaptunk új szerethető és kevésbé szerethető karaktereket, akik színesítik az amúgy már eredetileg is igen sokszínűség csapatot. 
Nehéz úgy véleményt írni, hogy ne lőjjem le a poénokat, úgyhogy leginkább csak általánosságban beszélnék a regényről és a cselekményről, de megnyugtatok mindenkit azért még így is van miről beszélni. 

Azt feltételezem, hogy akik ezt a bejegyzést olvassák, ők vagy a sorozatot látták vagy pedig az első részt olvasták így olyan nagy titkokat nem árulok el. Ha esetleg mégsem így lenne és Te aki ezt olvasod egyáltalán nem ismered az előzményeket, akkor azt tanácsolom hogy csak saját felelősségedre folytasd a bejegyzést. 

Szóval mint már említettem Alina, az Éjúr és társaik útját követhetjük nyomon a folytatásban, ami minden csak nem zökkenőmentes. Alina egy teljesen új szituációban találja magát, amit nem tud hogyan kezelni, persze minden tőle telhetőt megtesz és meghoz bizonyos döntéseket, de csak idővel derül ki hogy ezek helyes döntések voltak-e. Szerintem ebben a részben egy egészen új oldalát ismerhetjük meg, és bizonyos szintig egy nagy igazság is bebizonyosodik, az hogy a hatalom megváltoztatja az embert. Alina egy olyan hatalom birtokában van amiről álmodni sem mert volna ezelőtt, felelősséggel jár ugyanakkor olyan erő is a birtokába jut, ami akár veszélyes is lehet. Sokszor úgy éreztem, hogy egy vékony kötélen táncol és nem lehet tudni, hogy végül melyik oldalra billen, sokszor saját magán is meglepődött de ennek ellenére próbált mindig helyesen cselekedni. 

Ebben a részben a Mallal való kapcsolata is jobban előtérbe tudott kerülni, ezáltal ugye a kettőjük között lévő vonzalom illetve az is hogy immár mennyire is különböznek egymástól. Az idő előrehaladtával és a sorban megjelenő bonyodalmak hatására egy új oldalról ismerik meg magukat és egymást is, amit még nem sikerült eldöntenem, hogy ez most jót tesz a kapcsolatuknak vagy nem, de inkább a nem felé hajlok. 

Úgy éreztem, hogy az Éjúr egy egészen kicsivel kevesebbet szerepelt mint vártam, de azért belőle is kaptunk eleget, és hozta a szokásos formáját. Azért remélem a következő részben többet szerepel és több infót tudunk meg róla. 
Mint már említettem új szereplőkkel bővült a csapat, akik tartogattak bőven meglepetéseket és be kell valljam sokukat megszerettem, vagy legalábbis a történet szempontjából fontos szerepet töltöttek be.
Ahogy az első részben megszokhattuk ármánykodásban nincs hiány, soha nem tudhatjuk ki a barát és ki az ellenség, ezért Alina nincs egyszerű helyzetben, hiszen nem tudja kire kellene hallgatnia, ki az akiben megbízhat és kit kellene elkerülnie messziről. 

Összességében nagyon tetszett ez a rész is, izgalmas volt, eseménydús és kiszámíthatatlan. Egyrészt alig várom hogy lássam a sorozatot, hiszen kíváncsi vagyok mit alkot belőle a Netflix, másrészt pedig azonnal kezdem a harmadik rész olvasását és bízom benne hogy a trilógia befejező kötete lesz olyan jó, mint az első két rész.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése