2022. február 26., szombat

Liz Braswel - Egy új élmény

Mi lett volna, ha nem Aladdin lesz a dzsinn gazdája?
Aladdin egy csavargó. Megannyi sorstársához hasonlóan, mindig csupán még egy újabb napot próbál túlélni az elszegényedett Agrabah-ban. Jázmin egy hercegnő, aki épp házasságra készül lépni kijelölt vőlegényével. Semmit sem akar jobban, mint elkerülni a rá kiszabott sorsot, hogy megláthassa, mi rejlik a palota falain kívül. Amint azonban a Szultán legbizalmasabb tanácsadója, Jafar hirtelen hatalomra tör, minden megváltozik. Egy ősi lámpa segítségével Jafar a varázslat törvényeit megtörve képessé válik a szerelem és halál uralására. Hamarosan nagy feladat vár Aladdinra és a hercegnői címtől megfosztott Jázminra: ők vezetik majd Agrabah népét a királyság szétszakításával fenyegetőző, hataloméhes uralkodó elleni lázadásban. Ez nem az a történet, amit már oly jól ismersz. Ez a történet a hatalomról, a forradalmárokról, és a szerelemről szól. És arról, hogyan képes mindent megváltoztatni egyetlen pillanat.

Író: Liz Braswel
Eredeti cím: A Whole New World 
Cím: Egy új élmény
Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 414
Téma: Retelling, Fantasy, Ifjúsági, Romantikus 

Köszönöm a könyvet a Manó Könyveknek!
A Sorsfordító történetek sorozat szerintem egy nagyon jó ötlet volt, egy olyan rést tölt be amire van igény, ezért nem meglepő hogy sorra jelennek meg a regények. Mostani bejegyzésemben ahogy már a címből is olvashatjátok az Egy új élmény című történetet veszem közelebbről szemügyre, amely egy Aladdin retelling. 

Mindegyik regény egy az emberek által ismert és szeretett mesét dolgoz át és ezáltal egy teljesen új történetet tár az olvasó elé, ez most sincs másként. 
A borító nagyon jól passzol a sorozat többi kötetéhez, lila színben pompázik amely jól harmonizál a fekete és arany/sárga színekkel amelyek szintén megjelennek a borítón. 

A történet elején már az események közepébe csöppenünk, amely azt vetíti előre, hogy mozgalmas regénynek nézhetünk elébe. Ennek ellenére nekem nagyon lassan ment az olvasása, nagyon hamar el tudta minden vonni a figyelmemet, sajnos nem tudtam annyira belehelyeződni a történetbe, mint amennyire lehetett volna. Félreértés ne essék nem a könyvet hibáztatom miatta, valószínűleg nem a megfelelő időben és hangulatban kezdtem neki a történetnek. 

Ahogy az eredeti történetben itt is Aladdin van a középpontban, de a cselekmény jócskán eltér az eredetitől. Ez persze nem meglepő, hiszen pont ez a lényege az egész sorozatnak, hogy a jól ismert történeteken csavarnak egyet és szinte rám sem lehet ismerni az eredeti mesére.
A szereplők itt is Aladdin, Jázmin, Jafar és a többiek ám eléggé más felosztásban, mint ahogy ismerhetjük őket. Természetesen ebből a sztoriból sem maradhat ki a dzsinn, akinek szintén más szerepet szánt az írónő. Sajnos nem igazán lopta be magát a szívembe se a szereplők, se a történet. 
Azzal, hogy Aladdin helyett Jafar birtokolja a lámpást, és ezáltal a dzsinnt egy teljesen új megvilágításba helyeződik a történet, hiszen azzal, hogy egy negatív karakter szó szerint a főgonosz jut hatalomra semmi jóra nem számíthatunk, amiről olvashatunk is bőven a regényben. Ez egy érdekes elgondolás, hiszen tudjuk, hogy valóságban is gyakran olyan személyek jutnak előnyhöz, akik azt gonosz célokra használják fel, ahogyan itt is. Gyakorlatilag erről szól az egész történet Jafar egy csomó gonoszságot, gyilkosságot visz véghez, Aladdin és Jázmin pedig próbálja megakadályozni. 

A cselekmény akciódús volt ugyan, mindig történt valami, de számomra nem azt a könnyed kikapcsolódást nyújtotta, mint amire szükségem volt, ennek ellenére el tudom képzelni hogy egy olyan pillanatomban, időszakomban olvasom akkor még talán néhány része tetszhet is. 
Úgy gondolom minden negatív érzésem ellenére vannak bizonyos jelentek vagy részek, amik tetszettek, de nem ezek voltak túlsúlyban. 

Számomra nem adta vissza azt az érzést mint az ismert változata, és nem mondom azt hogy ez rossz dolog, mert ilyennek is lenni kell, de mást nem tudok mondani csak hogy ez most nem jött át nekem. Nem mondom azt, hogy bizonyos idő elteltével nem próbálkozom meg vele újra de jelen állás szerint nem egy hamar fog lekerülni a polcomról.  Ettől függetlenül a Sorsfordító történetek további részeitől továbbra sem fogok elzárkózni, hiszen a korábban olvasott történetek tetszettek, érdekesnek tartottam őket, és bízom abban hogy a jövőben megjelenő kötetek is elnyerik a tetszésemet. 



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése