2016. április 7., csütörtök

Kelly Oram – Cinder és Ella

Ella élete minden, csak nem tündérmese. Nyolc hónapja, hogy a tizennyolc éves lány édesanyja autóbalesetben meghalt, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett a karambolban. Most gyerekkora óta nem látott apjához meg annak új családjához kell költöznie, ahol egy mostohaanya és két utálatos mostohatestvér várja. Mesés…
Egyvalaki tartja Ellában a lelket: Cinder, akivel évek óta barátok a neten, de sosem találkoztak. A lány annyit tud, hogy a fiú vicces, szexi, okos, és ugyanakkora könyvmoly, mint ő. (Meg hogy totál bele van zúgva a nagydumás srácba, de ez mellékes…) Fogalma sincs róla, hogy Cinder az egyik legmenőbb hollywoodi színész, aki a kedvenc könyvükből készült filmben játssza a herceget. Vajon képes a valóságban is tündérmesévé változtatni Ella életét?

Író: Kelly Oram
Cím: Cinder és Ella
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Kiadás éve: 2015.
Oldalszám: 400.
Téma: Romantikus

Már a megjelenése előtt is szemeztem ezzel a könyvvel, hiszen a többi LOL történetet is imádtam, azonban valahogy elfelejtődött a nagy iskolai rutinban. Szerencsére a családtagjaim nem ennyire feledékenyek, így karácsonyi ajándéknak megkaptam ezt a könyvet, aminek nagyon örültem.

A könyv hihetetlenül olvastatta magát, egyszerűen nem tudtam elszakadni tőle, még a mű végén sem, ugyanis egyből hiányzott is a Kelly által megalkotott világ. Az elején úgy indultam neki, hogy egy teljesen átlagos, könnyed, romantikus történet fogad majd, hát ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Az első pár oldal még tényleg olyan volt, mint amire számítottam, kivéve, hogy a főszereplő, Ella a megszokott önbizalom hiányos lány helyett, egy realista, kicsit talán egészséges mértékben öntelt karakter. Ez nem volt számomra probléma, hiszen szükség van ilyen személyekre is, és jól esik ez a kis változatosság.

Ahogy a fülszövegben is olvasható, egy balesetben Ella elveszíti az édesanyját és súlyosan megsebesül. Ez a történés teljesen rányomja a bélyeget az egész műre. Végigkövethetjük, Ella milyen nehézségeken megy keresztül, mert egyáltalán nincs könnyű helyzetben, hiszen be kell illeszkednie egy olyan családba ahol nem látják szívesen, és meg kell küzdenie az iskolatársai rosszindulatú megjegyzéseivel, cselekedeteivel is. A család reakciója ilyen szempontból egy kicsit érthető, hiszen nekem is furcsa lenne, ha hirtelen egy idegennel kellene megosztanom az életemet, de akkor sem kellett volna így viselkedniük. Anastasia féltékenységből teljesen kikészítette Ellát, pedig a lány nem érdemelte meg. Juliette, Ana „jobbik fele” sem örült a kialakult helyzetnek, de megpróbált normális emberként viselkedni, vagy legalábbis kevésbé kiállhatatlanul, mint a testvére.

Sajnos az iskolatársaival sem volt felhőtlen a viszonya. Véleményem szerint az iskolában undorítóan viselkedtek vele, elítélték és kirekesztették, egy olyan dolog miatt, amiről nem tehetett, sőt ő akarta a legkevésbé azt, ami történt. Csúfolták és bántották, ez sajnos nagyon jellemző, ugyanis az emberek többsége első látás alapján ítél, és ha valaki kilóg a normálisnak ítélt zónából, akkor egyesek kényszert éreznek, hogy kifejezzék a véleményüket, nem törődve azzal, milyen károkat okoznak a bántott fél lelkében. Sokan ezzel próbálják elterelni a figyelmet a saját hiányosságaikról. Csodáltam Ellát, hogy mindezek ellenére próbált talpon maradni, és ebben nagy segítség az ő cyber barátja Cinder. Egyszerűen imádom ezt a srácot: vicces, humoros és eszméletlenül jó fej, támogatja Ellát, bíztatja, és löki előre az útján. Nagyszerű párost alkotnak, de külön-külön is érdekes, szimpatikus karakterek, együtt viszont verhetetlenek. Imádtam, ahogy vitatkoztak, de közben mégis tudták, miről beszélnek és ennek megfelelően támasztották alá a nézőpontjukat. A közös pontjuk az, hogy mind a ketten imádják L. P. Morgan – A Cinder-krónika című művét. Őszintén bevallom rákerestem, hogy tényleg létezik-e ilyen könyvsorozat, bánatomra nem, amit sajnálok, mert kíváncsi lettem volna, milyen lehet az a történet, ami összekötheti a főszereplőinket.

Az írónő keverte a humort, a romantikát és az élet nehézségeit, egy átlagos történetet felturbózott valóságos elemekkel. Nem egy egyszerű egymásra találásnak lehetünk szemtanúi, hanem meg kellett küzdeniük a másikért, le kellett győzniük önmagukat és számos akadályt, amik eléjük kerültek. Ellának el kellett fogadnia saját magát, és Cinder életvitelét. A fiúnak pedig a saját lábára kellett állnia, szembeszállni azokkal, akik irányítani akarták az életét.

Legnagyobb örömömre a mellékszereplők sem lettek elhanyagolva, ugyanúgy szerepet játszanak a történetben, mind Ella, mind Cinder oldaláról. Közülük Vivian volt az egyik kedvencem, vicces, barátságos és egyedi stílusú lányt ismerhettem meg személyében. Különböznek, mégis jól összebarátkoznak Ellával, támogatja és segíti is őt, egy teljesen normális, átlagos lányként kezeli, nem úgy, mint a többiek. Szerintem mindenki másnak is így kellene tenni, nem kerülne nagyobb fáradságba, mint a piszkálódás. A másik kedvencem pedig nem más, mint Rob. Népszerű, de még sincs elszállva magától, bár nekem néha kicsit félénknek tűnik, máskor pedig egy határozott férfinak látom, aki kiáll amellett, akinek szüksége van rá, de ez attól függ, milyen helyzetben találja magát.

Fontosnak tartom, hogy egy könyvnek legyen mondanivalója, ne csak a nagy semmit olvassuk oldalakon keresztül. Ez a regény tartalmas, mégis könnyed, de van egy stílusa, ami megfogja az embert. Elgondolkodtat, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk hasonló helyzetbe. Elmerengünk, hogy mi vajon mit tennénk másképp? Küzdenénk, vagy feladnánk? Nehéz lehet újra és újra elbukni, majd felállni. Nem az a vesztes, aki elbukik, hanem az, aki nem áll fel újra! Ez nem könnyű feladat, de Ellának sikerült talpon maradnia, és a jutalma sem maradt el.

Értékelés: 5/5
Egyértelműen kedvenc könyv kategóriába tartozik. Volt mondanivalója, mégsem volt bonyolult, vagy nehéz olvasmány. A romantikus történetek kedvelői újabb gyöngyszemet találhatnak, hiszen egy jól megírt, kidolgozott könyv, ami megdobogtathatja a szívüket.

A borító: 5/3,5
Nem nyerte el a tetszésemet annyira, mint a többi LOL könyvé. Egyszerű, számomra semmi extra nem volt benne. A címben pedig kifejezetten zavart az árnyék az „és Ella” résznél.

Karakterek: 5/5
Jól kidolgozottak a főkarakterek, és a mellékszereplők sincsenek elhanyagolva. Jelen vannak a pozitív és a negatív oldal képviselői is.

Kedvenc karakter: Vivian, Rob

Kedvenc jelent:
Amikor Cinder és Ella eszmecserét folytat a FantasyCon-on. Imádtam.

Kedvenc idézet: 
„A tündérmesékkel az a gond, hogy rendszerint valamilyen rettenetes nagy bajjal kezdődnek. Értem én, hogy mi az oka. Senki nem kedveli az elkényeztetett hősnőket.”

 

2 megjegyzés:

  1. Szuperül leírtad :D Egy-egy kisebb spoiler van benne, de egyébként a lehető legjobban összefoglaltad a könyvet! Picit úgy érzem, újra benne vagyok a történetben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Réka! :)
      Örülök, hogy újraélhetted a történetet. :) És köszönöm próbálok figyelni rá, de nem mindig jön össze. :)
      Puszi,
      Timi

      Törlés