2017. augusztus 30., szerda

Leiner Laura - Szent Johanna Gimi sorozat


Író: Leiner Laura 
Címek: Kezdet, Együtt, Egyedül, Barátok, Remény, Ketten, Útvesztő, Örökké, Kalauz
Megjelenések: 2010-2013
Kiadó: Ciceró Kiadó később L&L Kiadó
Sorozat: Szent Johanna Gimi
Az értékelés nyomokban SPOILERT tartalmaz, ezért felhívnám mindenki figyelmét, hogy csak saját felelősségére olvassa! Nem árulok el nagy titkokat, de bizonyos utalások szerepelnek a sorozat kötetire, amik nem derülnek ki rögtön az első oldalakon.

A Szent Johanna Gimi egy 12 plusz mínusz 1 fős osztály négy évét mutatja be, valamint az utána következő időszak egy részét. A sorozat 10 kötetet tartalmaz. 9 könyv ténylegesen a történetet meséli el a 10. egy bónusz, a Kalauz, ami érdekes információkat, kimaradt jeleneteket tartalmaz. ( A 8. kötet két részre van szedve, így jön ki a 10 rész.)

A sorozat egyik főszereplője Rentai Renáta, akinek úgymond a naplóját olvashatjuk, így ismerve meg a történetet. Szerencsére a könyv felépítésén is látszik, hogy naplóról beszélünk, hiszen nem fejezetekre van bontva, hanem napokra, nyilván nincs leírva minden egyes pillanat, de ez abszolút így a jó, hisz mindenki tudja, hogy az iskolában rengeteg eseménytelen nap van.

Történetünk egy kis bevezetővel kezdődik az iskola kezdés előtt, amikor is megismerhetjük a kiindulási helyzetet, vagyis, hogy Renáta miként és hogyan lett a Szent Johanna Gimi tanulója. Ezután pedig kezdődhet is az iskola, amit Laura megpróbált pozitív fényben feltüntetni, szerintem sikerült is neki, bár mindenki tisztában van azzal, hogy bármennyire is szereti az osztályközösségét, az iskoláját, meg sem közelíti azt, amit a könyvben olvasunk. De visszatérve Reni megkezdi a gimnáziumot, mi pedig "évekig" vele együtt élhetjük át a félelmeit, vágyait, terveinek megvalósulását vagy éppen bukását. Sokak szerint az egész széria Reni életképtelen megnyilvánulásainak sorozata. Azt be kell ismerni, hogy elég sokat szenved, olykor idegesítő is, ettől függetlenül számomra legalábbis szerethető a történet.

Szerencsére nem csak a fent említett lányról szólnak a könyvek, hiszen nagy szerepet kap majdnem mindenki az osztályból. Kinga a maximalista lány, aki mindenről tud és mindenhol ott van, és aki látszólag egy kiállhatatlan némber, de ha arról van szó teljes vállszélességgel kiáll a barátai mellett. Virág, aki talán a legnagyobb változásokon megy keresztül, kicsit butus, de a világon a legszerethetőbb személy. Cortez, aki a legnagyobb rejtély, és a legtöbb fejtörést okozza, aki egyszerre tud bunkó és imádnivaló lenni. Ricsi a legjobb barát, aki ott van, ha baj van, és ha úgy adódik szívesen lefejel bárkit, ha kell. Dave a kütyü őrült, aki a telefonjával kel és fekszik, valamint mindenben benne van, amitől fontosnak látszik, menedzser, fotós, személyi edző és még sokáig sorolhatnánk. Andris és Robi, ez a két név mindig mindenhol együtt szerepel, ugyanaz az érdeklődési kör, ugyanolyan stílus, a két játék guru, ők azok, akik minden balhéban benne vannak, és miattuk bővül állandóan a házirend. Zsolti a mókamester és a másik személy, aki sokat változik a sorozat végére. Ha baj van, vagy történik valami, ő tuti ott van és nagyszerűnek gondolt beszólásaival emeli a hangulatot. Arnold, na hát ő egy teljesen más kategória az már a legelején kiderül, egy zseni, és olyan szókinccsel rendelkezik, hogy az ember el sem hinné, nem, hogy egy középiskolásnak nézné valaki, emellé pedig elég egyedi stílus párosul. Az osztály két kevésbé "ismert" tagja Zsák, a francia anyanyelvű diák és Gábor, aki eléggé magának való és sokszor el is felejtkeznek róla a többiek.
A "bónusz" ember Macu, a japán diák, aki majdnem olyan, mint Dave, hiszen szintén az elektronikai cuccok megszállottja.

Ők 12-en, 13-an tartják rettegésben az iskolát, vagyis nem ez a legjobb szó rá, de az biztos, hogy mindenki tudja, hogy kik is ők, és ez nem pont azért van, mert kevesen járnak az iskolába, a hírük megelőzi őket. Ezzel az osztállyal mindig történik valami, és sosem unatkoznak. Egy igazán vegyes társaság. Vannak kitűnő tanulók, és vannak olyanok is, akik épp, hogy csak átcsúsznak kettessel vagy a pótvizsgán, mégis azt kell mondanom, hogy teljesen reális ez a felállás, bár, ha azt nézzük valójában senki sem buta csak lusta tanulni. És ha már tanulás került szóba, akkor a tanárokról sem szabad megfeledkezni. Ahogy a valóságban így itt is megtalálhatóak a különböző tanár típusok, a laza, jó fej oktatóktól egészen a félelmetes tanárokig terjed a skála. Természetesen a könyvből nem maradhatnak ki a vicces jelenetek sem. Olykor a tanárok kárára ment a poénkodás, és nem is maga az ötlet volt a vicces, hanem a kiváltott reakció.

A sorozatban vannak visszatérő elemek, mint például a beöltözős bulik, a verseny hét, osztály karácsony, és a szokásos ballagás, szalagavató, és nyilván vannak váratlan és egyszeri események is.

Nem szeretném az egész történetet elmesélni, hiszen akkor felesleges lenne elolvasni a könyveket, ezért próbálok általánosságban említeni néhány dolgot, nem lelőve a poénokat, bár vannak teljesen kiszámítható tényezők, és talán nem is maga a cselekmény, a történet vége a lényeg, hanem az út, amin eljutunk odáig. Ahogy olvastam egy egy részt felelevenedtek bennem hasonló szituációk, vagy éppen elgondolkodtam azon, hogy én személy szerint, hogyan kezeltem volna egyes helyzeteket.

Hasonlóan a való élethez itt is vannak súrlódások, viták, és bizony itt sem szeret mindenki mindenkit, itt sem tökéletes minden, ezért is éreztem azt, hogy igen ez teljesen a mai fiatalokról/fiatalokhoz szóló regénysorozata, amit bátran adnék a (nem létező) húgom, illetve (szintén nem létező) gyermekem kezébe.

Azonban fontos megjegyeznem, hogy senki ne várjon egy komoly, fontos mondanivalóval rendelkező könyvet, a sorozat a tinédzserévek problémáit, pillanatait örökíti meg, és valamilyen szinten minden fiatal tud/tudhat vele azonosulni, ettől függetlenül bátran ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed kikapcsolódásra vágyik, vagy éppen kellemes módon hangolódna az elkövetkezendő iskolai napokra.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése