Maria V. Snyder – Méregtan

Merénylet, ​mágia, megpróbáltatások…

A koporsószerű sötétbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok.

Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget.

„Ezt a regényt képtelenség letenni.” – Charlaine Harris, bestseller szerző

„Snyder szenzációs fantasy regénye… finom, mégis mindent elsöprő románccal egyesíti George R. R. Martin intelligens politikai látásmódját.” – Publishers Weekly


„Maria V: Snyder meggyőzi olvasóit, hogy higgyenek az általa teremtett világban és a szereplőiben; ebben áll az igazi író varázsereje.” – Harriet Klausner

Író: Maria V. Snyder
Eredeti cím: Poison Study
Cím: Méregtan
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2014.
Oldalszám: 446.
Sorozat: Study 1.
Téma: Romantikus, Fantasy, YAAz elején féltem, hogy nagyon nem fog menni ennek a könyvnek az olvasása, a fülszöveg szinte semmit nem árult el a történet alakulásáról, így tartottam attól, hogy mit is fogok kapni. Szerencsére ez a félelem hamar elmúlt, és teljesen magába bolondított a könyv.

Egy pörgős, eseménydús történet, érdekes és szerethető karakterekkel, akik viccesek, olykor félelmetesek ugyanakkor szívesen megismerkednék velük (kivéve Brazellel és a sleppjével, tőlük kiráz a hideg).

Az első és legfontosabb dolog, hogy megértsük, hogyan is működik a Maria által alkotott világ. Ixia és Szítia a két fő helyszín, vagyis igazából az egyik tekinthető  valódi, "megismerhető" helyszínnek, a másik csak egy cél, amit hősnőnk el szeretne érni, egy úgynevezett menekülő útvonal, amitől csodát, feloldozást, békét vár.

Szítia azért közkedvelt cél, mert a többség úgy gondolja sokkal jobb ott az élet, hiszen a hatalomátvétel után minden megváltozott, az eddigi mágiával átitatott világ egy csapásra megszűnik. Elkezdik üldözni a mágusokat, akik Szítiába menekülnének, de csak igen kevés személynek sikerül ezt a tervet megvalósítani.  A régi és a jelenlegi rendszer különbözik egymástól, szigorú szabályok lépnek életbe és még szigorúbb büntetések, amiket a Viselkedési Kódexben fogalmaztak meg. Sokan nem értenek egyet a rendszerrel és nyilván szeretnének rajta változtatni, így nem meglepő, hogy a Parancsnok azaz a vezető mellé szükség van egy ételkóstolóra, nehogy valaki "véletlenül" belecsempésszen egy kis extrát az ételbe. Így kerül bele a képbe Yelena, vagyis hát nem teljesen, hiszen az egész történetet az ő szemén keresztül éljük át, így minden egy kicsivel előrébb kezdődik, egy  sötét és kellemetlen helyen, ahova senki sem szeretne kerülni.

Yelena nagyszerű választás volt a "mesélő" szerepére, hiszen egy értelmes, logikus gondolkodású, nem csapongó személyiség, az írónő pedig nagyon jól tudja csavarni a szavakat, így nagyon szép, összefüggő mondatkoszorúkat kaptunk, ezzel nagyszerűen  megalapozódott az egésznek a hangulata. Kellemes élményt nyújtott az olvasás,  és a szomorú és megrázó eseményeket is könnyebb szívvel olvassa ilyen stílusban az ember.

Az ételkóstoló munkakör egyik fontos része a mérgek ismerete, hiszen illat, íz, hatás alapján kell eldönteni, hogy az adott étel, ital mérgezett e,  és ha igen milyen anyagot tartalmaz, hiszen ez utalhat a merénylő kilétére is. Tehát Yelena első és legfontosabb feladata megismerni ezeket, ez viszont könnyen az életébe kerülhet, azonban nem ez az egyetlen problémája a múltja is kísérti, ami szintén halállal fenyegeti. Tehát elmondhatjuk, hogy minden és mindenki összeesküdött hősnőnk ellen.

Teljesen kilátástalannak tűnik a helyzet, hiszen az egyik probléma azonnali halállal jár, míg a másik esetben egy kis szerencsével erre a végkimenetelre akár évek múltán kerülhet csak sor. Egyik sem kecsegtető ajánlat, de azért az utóbbi mégiscsak kedvezőbb.

Yelena "munkája" során egyre több emberrel ismerkedik meg, barátságok köttetnek, de sajnos ellenségeskedés is felüti a fejét.

Izgalmas, eseménydús történet, mindig történik valami, és nem szenved hiányt váratlan fordulatokban sem, mégis egy teljesen logikusan, ésszerűen felépített cselekmény, mindennek van oka, és következménye, nem éreztem azt, hogy valami kimaradt volna. Őszintén szólva már most folytatnám a második részt, ha megjelent volna magyarul. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet a könyv, és kíváncsi vagyok, hogyan alakul Yelena jövője. Biztos vagyok benne, hogy még sokat kell tanulnia, fejlődnie, és sok kaland vár még rá, amik félelmetesek, de egyben formálják is a jellemét.

Értékelés: 5/5
Izgalmas, és kalandokkal teli történet, ami éjjel nem hagyja nyugodtan aludni az embert. Érdekes mondanivaló, tanulságok, szerelem, csalódás, barátság, ellenségeskedés, szomorú, halállal teli múlt, reménnyel teli jövő. Minden ami egy tökéletes könyvhöz kell meg van benne.

Borító: 5/4
Annyira nem fogott meg a borító, ha csak ezt látom el sem olvasom, ettől függetlenül nem rossz, csak nekem éppen nem ragadta meg a figyelmemet.

Karakterek: 5/5
Nagyszerűen kidolgozott változatos jellemmel megáldott karakterek.

Kedvenc karakterek:
Egyértelműen Ari és Janco.

Kedvenc idézet: 
Valek rajong a mérgekért. Sokat megmérgezett a Parancsnok ellenségei közül, és nem szeret kijönni a gyakorlatból. Tudod, néha próbára teszi az ételkóstolókat, nehogy véletlenül elkényelmesedjenek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése