2017. november 17., péntek

Róbert Katalin - Szelídíts meg!

Róka ​kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.
Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból.
Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.
Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek…
Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.
A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…
Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?

Író: Róbert Katalin
Cím: Szelídíts meg!
Kiadó:Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2017.
Oldalszám: 271.
Téma: Romantikus

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak, és Róbert Katalinnak, hogy megírta ezt a csodálatos történetet. :)
Az első dolog, ami megfogott az a borító. Életemben nem láttam még ilyen széep, ami egyszerűen vonzza a tekintetet, annak ellenére, hogy valójában egy nagyon egyszerű borítóról beszélünk. Egy fél női arc, és egy rókafej, valamint a narancssárga, sárga, fehér színek jelennek meg, amik nagyszerű egészet alkotnak. Ezek a motívumok a könyv gerincén is megjelennek, aminek még jobban örültem. Domján Dorina kitett magáért, örülök neki, hogy ilyenre tervezte a borítót, szívesen megnézném a többi munkáját is. Tudom felszínes vagyok, de már ezért a csodáért is imádom a könyvet. Emiatt elég magasak voltak az elvárásaim a történettel kapcsolatban.
A kis herceg című regény a történet alapja, és ebből olvashatunk egy idézetet is a könyv elején.
"De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra.
Egyetlen leszel számomra a világon.
És én is egyetlen leszek a te számodra..."
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg 
 A főszereplőink beceneveire is hatással volt ez a mű. Róka és Kisherceg életének egy szeletét ismerhetjük meg, ebben az alkotásban, az ő szemükön és gondolataikon keresztül élhetjük át az eseményeket.

Róka látszólag egy csendes, visszahúzódó lány, aki mást sem csinál csak rajzol, de ez csak a felszín, ha viszont valaki közelebb kerül hozzá megismerheti az éles eszét és nyelvét. Ha elengedi magát egy vicces és nagyszájú leányzó válik belőle, akivel szívesen eltöltené az idejét az ember. Ám van egy titka, ami hatással van az egész életére, és a társaival való kapcsolatára is.

Kisherceg egy jó tanuló, sportoló akit szinte mindenki ismer az iskolában, egy "kis" megfelelési kényszerrel megspékelve, ami olykor nehézséget okoz. Az iskolában, a sportban, a kapcsolatában, az életében is arra törekszik, hogy mindenkinek megfeleljen, ami lehetetlen, de azért megpróbálja. Nagyjából sikerrel is jár, de van egy nagy problémája, fogalma sincs, hogy mit kezdjen a jövőjével, és ez kiborítja.

Két főszereplőnk eredetileg nem ismeri egymást, már csak azért sem, mert Róka új diák, és kilencedikes, Kisherceg pedig tizenegyedikes, és hogyan kerülnek ők kapcsolatba? Hát hősnőnk nem jeleskedik a matekdolgozatok megírásában, és hogy ne bukjon meg már az első évben korrepetálásra kell járnia, amit ki más tarthatna, mint hősünk, így kezdődik az ő közös történetük.

Az elején elég rideg a hangulat szereplőink között, de szépen lassan megismerik egymást, és olvadni kezd a jég. Eközben mi olvasók betekintést nyerhetünk Róka és Kisherceg életbe, a problémáikba, a gondolataikba.

Kisherceget a barátnője és a jövője aggasztja, egyre bonyolódik mind a két helyzet, de azért vannak akik támogatják, és tanácsokkal látják el őt.
Róka a múltjával küzd és az elvált szüleivel, valamint az új iskola sem egyszerű kezdetben.

Végül szereplőink egymásra találnak, és maguk is meglepődnek, hogy mennyire megértik a másik problémáját. Egyre jobban élvezik az együtt töltött időt, mi olvasók pedig az eközben kialakult szópárbajokat.

A könyvnek vannak komoly mondanivalói, de olyan köntösbe bújtatva, ami élvezhetővé teszi azokat, könnyebben megértjük, átlátjuk, mégsem érinti meg olyan drasztikusan az embert.

Mindenkinek ajánlom, akik szeretik a romantikus történeteket, borítómániások, vagy csak szükségük van egy kis kikapcsolódásra.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése