2017. november 19., vasárnap

Fekete Judit - Az őrület határán

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.
Munkanélküli lett.
Nincs mese, ideje új állás után nézni.
Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.
Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?
Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?
Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.
Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…
A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Író: Fekete Judit
Cím: Az őrület határán
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2017.
Oldalszám: 192.
Téma: Munkanélküliség, Humor

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak!
A könyv Kálmán Lili munkanélküliként töltött napjait mutatja be, valamint a nehézségeket, amin a legtöbb munkáját elvesztett ember átmegy. Ugyan a történet alapja eléggé lehangoló és elkeserítő, az írónő próbálta viccesebb oldalról megközelíteni, ezáltal barátságosabbá, kevésbé kilátástalanná téve a helyzetet.

A történet elején Lili még alkalmazásban áll, majd jön a fekete leves és közlik vele, hogy ennyi volt, többé nincs rá szükség a cégnél. Ezután végigkövethetjük, hogyan változnak hősnőnk érzelmei, milyen megpróbáltatásokon kell keresztülmennie.

Nagyon tetszett, hogy a történetben nem volt hímezés, hámozás, az események úgy voltak leírva, ahogy voltak, nem pedig egy mázba csomagolva. Teljesen átjöttek az érzelmek, a kezdeti lelkesedés, a kétségbeesés, a bizonytalanság, a reményvesztettség, az elhatározás, az akarat. Nagyon szépen fel volt építve a folyamat, amin Lili keresztülment, nem volt csapongás, vagy kitérő, úgy haladtak az események ahogy kellett.

Ugyan szerencsére még nem kerültem olyan helyzetbe, mint hősnőnk, lévén, hogy még iskolába járok, de azonosulni tudtam vele, és sajnos valós probléma a munkanélküliség, ami nagyon sok embert érint. Örülök neki, hogy végre valaki ilyen formában is foglalkozik a témával. Ez egyedivé teszi a könyvet, valami újat hoz az irodalom világába, és nagyon remélem, hogy sok emberhez eljut, hiszen egyszerre keserít el, és ad reményt.

A saját szemünkkel látjuk, hogy mennyi nehézséggel jár ez a helyzet, és ez meg sem fordul a fejünkben, egészen addig, amíg hasonló szituációba nem kerülünk. Szomorú, hogy biztonságban érezzük magunkat, hogy van egy biztos állásunk, aztán hopp, a következő pillanatban nem, hogy biztos, de még állásunk sincs, és nem értjük, miért és hogy. Elkeserítő helyzet, de ez a valóság. Bár úgy sem élhetünk, hogy folyton azon agyalunk, hogy ugyan mikor leszek munkanélküli. Beleőrülnénk, tehát ezt sem szabad csinálni.

Lili sem hitte, hogy ide jut, de megtörtént, és muszáj kezdenie valamit. Természetesen igyekszik új állást keresni, elvégre mindenki más is ezt tenné, de rá kell jönnie, hogy  ez nem olyan könnyű, mint amennyire annak hangzik. Nyilván van egy elképzelése, hogy milyen munkát szeretne és ehhez mérten kezd keresgélni, kezdetben. Ahogy telik az idő egyre lehangoltabbá válik, hogy nem talál számára megfelelő munkát, pedig nagyon igyekszik.

Szerencsére hősnőnknek nem kell egyedül végigszenvednie, ezt a folyamatot, mert a családja támogatja, valamint legjobb barátnője, Shulcz is, aki mindig ott van mellette és biztatja, motiválja és tanácsokkal látja el. Amikor Lili előáll a nagy ötlettel segít neki a megvalósításban is.

Az egyetemen van egy Munkaerő-piaci ismeretek nevű órám, ahol a munka világával foglalkozunk. Itt sok hasznos tanácsot, tippet kapunk, hogy a jövőben, hogy tudunk könnyebben elhelyezkedni, mire figyeljünk stb. A beadandó feladatunk az álláskeresés volt, azt hittem simán megcsinálom, pár óra alatt, hát tévedtem. Nagyon sokat szenvedtem az álláskeresési folyamat megtervezésével, állások keresésével, ez pedig elgondolkodtatott. Ez csak egy iskolai feladat, aminek nincs akkora tétje, de vannak olyanok, akiknek ettől az egész életük függ. Ez a könyv pedig tökéletesen bemutatja ezt, ez a szomorú valóság, amit az írónő elviselhetőbbé tesz a humorával.

Azoknak ajánlom, akik nem riadnak vissza a komolyabb témáktól, de szeretik a humort, mert abban nem szenved hiányt a történet.

Kedvenc idézetek:
"És hogy mit csinál ilyenkor az ember? Hát leissza magát. De úgy istenesen."
"Shulcz azt mondta, beszéljek anyámékkal, mert szerinte, ha megtudnák, hogy mennyire rosszul érzem magam, ők maguk tennének fel a vonatra. Mondtam neki, hogy autóval járok, mire röhögni kezdett, és azt mondta, már nem sokáig."

 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése