2018. szeptember 16., vasárnap

Cassandra Clare - Árnyak ura

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
A napos Los Angeles igazán sötét hely is tud lenni.
Emma Carstairs végre megbosszulta a szülei halálát. Azt hitte, békében élhet, mégsem tud megnyugodni. Hiába vágyakozik Julian után, meg kell védenie őt a parabataiok közötti szerelem rettenetes következményeitől, ezért inkább a fiú bátyjával, Markkal jár. Mark azonban öt évet töltött a tündérek között – vajon lehet-e még belőle valaha igazi árnyvadász?
Tündérföldén sincsen nyugalom. Az ellentündérek királya belefáradt a hidegbékébe, és többé nem hajlandó úgy ugrálni, ahogy az árnyvadászok fütyülnek. A tündérkirálynővel kötött alku és a Klávé törvényei között egyensúlyozva Emmának, Juliannek és Marknak meg kell találnia a módját, hogy megvédjék mindazt, ami kedves a szívüknek, még mielőtt túl késő lenne.
Gazdagítsd az élményeidet!

Író: Cassandra Clare
Eredeti cím: Lord of Shadows
Cím: Árnyak ura
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2017.
Oldalszám: 704
Sorozat: Gonosz fortélyok 2.
Téma: Fantasy, Romantikus, Young Adult

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak!
A sorozat első része tetszett, ezért amikor felvetődött, hogy a második rész beleillik a Prológus egyik közelgő projektjébe (vagyis abba, ami jelenleg is fut) nagyon megörültem. Egyrészt vártam, hogy visszacsöppenhessek az árnyvadászok mindennapjaiba, másrészt nem kellett napokat agyalnom, hogy milyen könyvértékelést is hozhatnék erre a hétre.

A borító nagyon szép lett, ahogy azt már az első résznél láthattuk nagyon jó vonalon indultak el. Teljes mértékben a kék szín dominál, ami utal a vízre, valamint megjelenik a Temzén átívelő Tower Bridge is, ami pedig azt teszi egyértelművé, hogy hol játszódik a cselekmény egy része.

A történet izgalmas, fordulatokkal és érzelmekkel teli, ahogy azt az írónőtől már megszokhattuk. Főszereplőink továbbra is Emma, Julian, Mark és a Blackthorn család többi tagja, ám a kis csapat kiegészül Kittel, aki nehéz időkön megy keresztül, és kénytelen egy számára idegen helyen laki, idegen emberekkel.

Az első részben történtek hatással vannak mindenkire, azt hitték, hogy a legnagyobb probléma elhárításra került, ám megdöbbenve tapasztalják, hogy tévedtek. Ha ez nem lenne elég a centuriók "megszállják" a Los Angeles-i Intézetet, ami nagy port kavar, hiszen évek óta csak a Blackthorn család lakja, plusz mínusz egy két személy. Ez nem jó hír, hiszen a család súlyos titkot őrizget, és ez a helyzet a lebukás esélyét is nagyban megnöveli, és mint ahogy tudjuk, a titkokat nem lehet örökké elrejteni. A másik nagy probléma, hogy a centuriók néhány tagja hátsó szándékkal érkezett az Intézetbe, ez még több bonyodalomhoz vezet.

Emma, Julian, Mark és Christina küldetésre indul, ami veszélyes és nem csak rájuk nézve, hanem a hidegbékére is, valamint a kényes egyensúlyra a Klávéval. De persze árnyvadászaink mindig vakmerőek, és nem riadnak vissza semmitől, ezért félelmet nem ismerve nekivágnak a nagy útnak. A legnagyobb okuk persze a barátság, és az összetartozás, hiszen egy olyan személy megmentésére sietnek, aki fontos az egyikük számára. Az út tanulságos, és sok új információt tartogat hőseink számára, némelyek fájdalmasak, de azért vannak örömtelibb pillanatok is.

Amíg a kis csapat a küldetésükkel foglalkozik, addig bizony az Intézetben sem áll meg az élet egy pillanatra sem. A történet másik szálán az "otthon" maradottak problémáit olvashatjuk, hiszen nekik kell megbirkózniuk mindazzal, ami történik, kezdve a centuriókkal, és az egyéb lényekkel. Végül az események hatására a Blackthorn gyerekek és Kit a London-i Intézet vendégszeretetét kénytelen élvezni.

Végül persze újra egyesül a család, ez viszont még nem a Happy End-et jelenti, addig még sok mindent meg kell tenniük, sok mindenen kell együtt és külön külön is átmenniük. Számtalan csatát kell megvívniuk szó szerint, és képletesen is. Szereplőinknek muszáj volt egy csapatként dolgozniuk, és mindenkinek meg volt a maga szerepe. A történet utolsó pár oldala volt a legizgalmasabb, és egyben a legszomorúbb is. Mindenre számítottam, de arra ami végül történt arra nem. Emiatt persze még kíváncsibb vagyok a sorozat következő részére, viszont egyben tartok is tőle annyi biztos, hogy az eddigiektől eltérő folytatásra számíthatunk.

Örültem neki, hogy a "régi" szereplők is fel-fel bukkantak, gondolok itt Jace-Clary, Magnus-Alec párosra. Valamint azt is tetszett, hogy a romantika is megjelenik a történetben, bár nem a kellemesebbik fajta, viszont úgy gondolom nem véletlenül választotta, ezt az utat az írónő.

Furcsálltam, hogy néha megváltoztak a szereplők nevei. Livvy egyik sorról a másikra Libby néven kezdett futni, majd visszatért régi önmagához. Viszont azt kell mondanom, hogy összességében mozgalmas, és jól megírt történettel van dolgunk, és aki szereti az árnyvadászokat azoknak szinte kötelező olvasmány.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése