2020. december 1., kedd

Kertész Edina - Lajhár, ​a sztár

Lona szeretné, ha az osztály menő lányai, Menta Málna és Napsugár bevennék maguk közé a csapatba. Igyekszik felhívni magára a figyelmet. Fotókat készít magáról, amik felkerülnek róla az internetre. De nem hozzák el a várva várt sikert, sőt, mindenki kineveti, osztálytársaik gúnyolódásának céltáblája lesz. Még szerencse, hogy új barátra talál Drazsé, az elszánt környezetvédő személyében, és feltűnik az életében Pedró nagybácsi is, aki a messzi Costa Ricából érkezik.

Ám Pedró bácsi mégsem az, akinek mondja magát, és egy iskolai bulin minden összekavarodik… Sikerül Lonának rátalálnia arra, amiben igazán jó, és segíteni Pedró bácsinak otthona, a nemzeti park megvédésében?

Író: Kertész Edina
Cím: Lajhár, a sztár
Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2020.
Oldalszám: 144
Téma: Gyermek-és Ifjúsági irodalom

Köszönöm a könyvet a Manó Könyveknek!

A Manó illetve Menő Könyvek nálam nagy kedvencek, annyira aranyosak, fiatalosak. Néha pedig jólesik a lelkemnek, ha gyerekeknek szóló könyveket olvashatok, így nem meglepő módon, amikor megláttam ezt a könyvet rögtön az jutott eszembe, hogy ez nagyon aranyos és kell nekem. Ez az érzés végig megmaradt bennem, és egyáltalán nem bántam meg, hogy a kezem ügyébe került ez a kis történet!

Szerintem ezek azok a könyvek, amik életkortól függetlenül el lehet olvasni. Örömmel látom, hogy egyre több fiataloknak szóló regény van, és bízom abban, hogy sokan megszeretik általuk az olvasást. 

A regény tele van aranyos illusztrációkkal, amik még különlegesebbé teszik az egész történetet, ami egy lajhárlányról szól. A 10 éves Lona szeretne beilleszkedni az osztályába, szeretne barátokat szerezni, ki is nézi, hogy melyik csapathoz szeretne tartozni. Málna, Menta és Napsugár a legnépszerűbbek, és minden vágya hozzájuk tartozni, de mint a való életben így itt is igaz az, hogy a "menő" társasághoz nem lehet csak úgy csatlakozni. Lona eldönti, hogy mindent megtesz azért, hogy csatlakozhasson hozzájuk.

Miután megtudta, hogy a lányok nagyon aktívak Instarammon, elhatározza, hogy ő is regisztrál az oldalra, feltölti a képeket, és amikor rengeteg lájkot kap, a lányok egyszeriben menőnek tartják majd, és beveszik maguk közé. 

A könyv megmutatja, hogy mindannyian egyediek vagyunk, és tehetünk bármit akkor sem fogunk teljes mértékben arra a személyre hasonlítani akire szeretnénk, csak esetleg kellemetlen helyzetbe hozzuk magunkat miatta. Meg kell találnunk magunkban azt, ami különlegessé tesz minket, amiben jók vagyunk, de ehhez az kell, hogy elengedjük azt, hogy folyton másokhoz hasonlítjuk magunkat, és ezt az időt inkább önmagunk megismerésére fordítsuk. 

Amikor Lona is így tett, akkor az élete jobbra fordult, egy váratlan baleset illetve az ő segítsége révén híres ember lett, és ezt a hírnevet jó dologra használta fel. Végül pedig megtalálta a helyét. 

A regény rengeteg olyan problémát mutat be, amely valós. Sokan élik át az iskolában mindazt, amit Lona, nem kifejezetten ugyanezeket, hanem azok a fajta lelki megpróbáltatások jelennek meg a való életben is. Sokan esnek át iskolai bántalmazáson, lelki és fizikai értelemben is, amelyeket nehéz kezelni. A könyvben is látszik, hogy ez mennyire nem helyes, és milyen kellemetlen pillanatokat okoz főszereplőnknek, szerencsére ez a probléma a végére megoldódik. 

Számomra a legnagyobb úgymond tanulság az, hogy bármennyire is különbözöl az "átlagtól", nem szabad minden erőnkkel arra koncentrálni, hogy olyanokká váljunk, mint mások, és ha a megfelelő helyen keresgélünk, akkor mi is megtaláljuk azt a társaságot, ahol szívesen fogadnak bennünket, és ahol önmagunkat adhatjuk. 

Ami viszont számomra furcsa volt, az hogy az Instagramnak mekkora szerepe lett, én úgy gondolom 10 éves gyerekeknek nem igazán van szüksége arra, hogy ezen a platformon jelen legyen. Nem akarom megsérteni őket, vagy ilyenek, de először is óhatatlanul a fent látott személyekhez szeretnének hasonlítani, hiszen azt gondolják milyen szép, milyen híres én is ezt szeretném. Csak sajnos nem feltétlenül tudják, hogy nem minden úgy van ahogy azt látják. Illetve ha nem megfelelően használják a közösségi médiát (itt nem csak az instát értem, hanem az összes többit is), akkor bizony nagy veszélynek teszik ki magukat, és nem biztos, hogy ezt a kockázatot fel tudják mérni. 

Összességében mindenkinek ajánlom, aki szereti az aranyos, mondanivalókkal teli könyveket. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése