2021. február 28., vasárnap

Borsa Brown - A végzet


Robert Cooper, az USA Delta Force alakulatának tagja. Egy napon különös bevetésre küldik: egy titokzatos védett személyt kell eljuttatnia Venezuelából Amerikába.
Gloria G. C. olyan nő, akit az Amerikai Egyesült Államok vesz védelmébe, de hogy miért, azt rejtély övezi.
Két teljesen különböző ember, akiknek szívében mégis ott lapul egy közös cél, és amelyre csak hosszas szenvedés után jönnek rá.
Múlt, vágy, becsület, mélyen gyökerező érzések, amelyek nemcsak a szereplőket, hanem az olvasót is magukkal sodorják. Háborúk, békék, végzetek, kezdetek, harcok és ölelések.
Kegyetlen világ, amelyben megbújik az ember gaztette és jósága.
Meginoghat egy katona hite?

Haza...
Kurvák...
Kokain...
Rumba...
Mi a végzeted, katona?

Mert azt mondod, hogy tudod. De nem tudsz te szart sem!
Borsa Brown különleges, szókimondó, ugyanakkor érzelmes és szenvedélyes, erotikus írásai hamar az olvasók kedvenceivé váltak. Új sorozatában, a tőle megszokott módon, titkos világba enged betekintést, amely bővelkedik érzelmi magasságokban és mélységekben.

Író: Borsa Brown
Cím: A végzet
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2020.
Oldalszám: 581
Téma: Erotikus, Romantika

Köszönöm a könyvet az Álomgyár Kiadónak!

Régóta szemeztem az írónő könyveivel, sok jót hallottam róla, de eddig egyik regényét sem olvastam el, most viszont A végzet nagyon felkeltette a figyelmemet. Több képet, értékelést is láttam róla, rövidebbeket, hosszabbakat, de összességében azt kell mondanom, hogy csupa jó dolgot írtak róla, így hát úgy döntöttem én is beállok a sorba, és elolvasom a regényt.

A történet főszereplője egy katona, Robert Cooper, aki  az USA Delta Force alakulatának tagja. Ez szinte már elég is volt ahhoz, hogy kedvem támadjon elolvasni a regényt, hiszen mint sok más nőtársamnak úgy nekem is gyengéim az egyenruhás férfiak. Mivel a történet romantikus szálat is tartalmaz ez plusz pont volt nálam. 

Aztán elkezdtem olvasni és be kell valljam őszintén nagyon nem az volt, amire számítottam. Ez nagyon meglepett, de nem írtam le a könyvet, hiszen ettől független számtalan jó dolog kisülhet belőle. 

Mivel nem ismerem az írónő munkásságát, újdonságként hatott rám a stílusa, idő volt amíg hozzászoktam és fel tudtam venni a ritmust. Az oldalakon át tartó leírások, a részletek egy különös hangulatot kölcsönöztek az egész regénynek. amelyet a katonai lét rejtelmei tettek egésszé. Teljes mértékben látszik, hogy mennyi energiát fektettek a kutatómunkába, ugyan laikusként fogalmam sincs ezekről a dolgokról, de az egészet befogadhatóbbá tették a magyarázatok, a stílus amellyel leírásra kerültek, látszik az igyekezet, hogy bárki olvassa a regényt értse nagyjából, hogy miről is olvas. Illetve ne csak értse, hanem át is érezze annak mögöttes létét. 

A könyv párbeszédi része egész szabadszellemű, a szereplők nem fogják vissza magukat, ami a szívükön az a szájukon, nem válogatják meg a szavaikat sem. Magyarán mondva káromkodnak, mint a kocsisok. Ezzel nagyon jól lehetett érzékeltetni a szereplők közötti feszültséget, bár az elején eléggé meglepett ez a stílus. Mivel erotikus regényről beszélünk nem meglepő, hogy ilyen jellegű tartalmak is megjelennek benne. 

Főszereplőink Robert és Gloria, akik már a regény elején elkezdik véget nem érő veszekedésüket. Állandóan csatáznak egymással, egyik sem enged, és mind a kettő határozott személyiség. 

Őszintén be kell vallanom egyik szereplő sem lett a kedvencem, sőt az első pár pillanatban Gloriat tartottam a legellenszenvesebb karakternek, akivel valaha is találkoztam. Később miután fény derül múltjára, indítékaira egy iciripicirit megértőbb lettem vele szemben, de a kedvencem soha nem lesz. A viselkedése, és úgy az egész lénye nem is állhatna távolabb tőlem, de ezt elfogadom, ilyennek is lenni kell, ettől izgalmasabb az élet. 

A történet alap szituációja, hogy Robert és társa biztonságban elszállítsa Gloriat Venezuelából az USA-ba, de mint ahogy az várható nem megy simán a küldetés. Semmi nem úgy alakul ahogy tervezték. Gloria viselkedése nagyon megnehezíti a fiúk dolgát, és mintha minden összeesküdött volna ellenük sorban akadályok kerülnek eléjük, amiket egyre nehezebb leküzdeni, főleg úgy, hogy egyre több minden derül ki a titokzatos lányról. 

Ami legjobban tetszett, hogy beleláthattunk a katona lét mélységeibe, Robert múltján és gondolatain keresztül olyan dolgokat tudhattunk meg, amiket másképp nem. Ezek voltak a legszomorúbb, de a legmeghatározóbb részek is számomra. 

És hogy tetszett e a regény? Őszintén szólva az eleje meglepő volt, de csak amiatt, hogy nem számítottam erre a stílusra mind a cselekmény, mind a szereplők viselkedése tekintetében. A visszaemlékezések abszolút a kedvenceim, olyan módon lett megírva, ami megérinti az embert. Egy icipici szeletet kaptunk abból, hogy mi is játszódhat le egy olyan katona fejében/életében, aki háborús területeken szolgál. Szomorú, és egyben elkeserítő, hogy mik történnek a világban, és a katonákkal. Elgondolkodtató kérdéseket vet fel, hogy mikor van elég, milyen kicsi a határvonal jó és rossz között, meddig terjed a hűség/hazaszeretet. Roberték rengeteg dolgon mennek keresztül nem csak a könyv időtartalma során, hanem a múltjukban is. Ez formálja, alakítja őket és bizonyos szinten tönkre is teszi őket. Ahogy többször is olvasható nem minden ember alkalmas ilyen pozíció betöltésére, és ezzel teljesen egyetértek. 

Ami picit furcsa volt számomra, hogy a regény vége felé mintha megváltoztak volna a szereplők, Gloria nem volt egy idegesítő, folyton káromkodó és ideges személy, ahogy Robert sem. Kicsit mintha lenyugodtak volna a kedélyek. Gondolom az írónő nem szeretett volna 1000 oldalas regényt írni emiatt az utolsó pár fejezetben az események nagyon felgyorsultak, és hopp hirtelen vége is lett. Függővéget nem kaptunk (számomra legalábbis ez nem volt az), így teljes a történet. Bár abban 100%ig biztos vagyok, hogy az írónő végtelenségig tudta volna folytatni a regényt, mert van még benne potenciál. 

Úgy gondolom, hogy amit lehetett az ki lett hozva a regényből, persze mindig van mit javítani (főleg annak aki maximalista), de az olvasók számára így volt kerek. A történet egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. Voltak részek, amik nem tetszettek de ezt már leírtam, összességében egy kis kikapcsolódásnak megfelelt. 





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése