Interjú


A Prológus tagjaival úgy döntöttünk itt az ideje, hogy az olvasóink jobban megismerjenek minket, ezért egy interjúsorozattal készültünk. Minden bejegyzésben egy bloggertársunk válaszol a feltett kérdésekre. Az én interjúalanyom Zsebi, akinek itt is köszönöm, hogy a segítségemre volt, abban, hogy megszülethessen ez a poszt. :) Fancsali Uszámával készített interjúját ITT olvashatjátok.

1.  Mióta blogolsz, és mi a kedvenc könyves műfajod?
Körülbelül 12-14 éves korom óta blogolok, kisebb-nagyobb megszakításokkal. A Maybe I’m a bookworm…  2 éves project, de előtte is volt jó pár G-portálos rajongói oldalam, mindig épp arról, amiért az adott korszakomban rajongtam. Kedvenc könyves műfajom talán a fantasy, de igazából nincs egy kedvencem. Horror és thriller kivételével mindent elolvasok, azokat is csak azért nem, mert utána nem tudnék éjjel aludni :D

2.  Van olyan könyv, amiért annyira odavagy, hogy az szinte már fanatizmus?
Most kezdjem el felsorolni? Első, amiről bármelyik ismerősömnek eszébe jutok az Rick Riordan Percy Jackson sorozata vagy bármelyik Riordan könyv. Fanatikus rajongó vagyok, ha róla van szó. Aztán ott van még Sarah J. Maas A Court of Thornes and Roses könyve, ahol igazából Tamlinért rajongok fanatikusan… Ha RavenS-t megkérdeznéd, hogy miért rajongok fanatikusan szerintem lassan Marissa Meyer Holdbéli krónikák sorozatának 3. részét a Cress-t is ide sorolná. Még Holly Smale Geek Girl sorozatáért is teljesen odavagyok, annyira cuki ez a sorozat, hogy nagyon.

3.   Hogyan látod magadat 5-10 év múlva, mik a terveid a jövőre nézve?
Szeretném magam két diplomás, nem egyetemistának látni 5-10 év múlva, de ezen kívül fogalmam nincs. Kriminálpszichológus szeretnék lenni vagy valami hasonló, ha ez nem jön össze, szerintem Angliába vezet majd az utam :)

4. Olyan típus vagy, aki leül és végig megírja a bejegyzését és kész, vagy pedig napokat esetleg heteket foglalkozol vele?
Persze, leülök, majd még 5 hónappal később is csak ülök felette. Jelenleg 32 piszkozatom van elkezdve, de még nem sikerült befejeznem egyiket sem, majd egyszer. Talán.

5.  Olvastál olyan könyvet, ami akkora hatással volt rád, hogy megváltozott tőle a nézőpontod/életed?
Tabitha Suzuma Forbidden c. könyve után kicsit átértékeltem az életemet, hogy mennyire jól jártam, hogy annak születtem, aki vagyok.

6.  A borító és/vagy a könyv címe befolyásol abban, hogy elolvasod-e az adott történetet?
A borító mindenképp, igazi coverwhore vagyok. Elég egy szép borító és megvett magának a könyv, már meg is rendeltem, és egy gyönyörű borítónál azt se szoktam bánni, ha nem olyan jó a beltartalom. Shame on me.

7.  Olvasás közben jegyzetelsz, vagy bejegyzés íráskor jönnek a gondolatok és azokat gépeled csak le?
Közben nem jegyzetelek, maximum idézeteket jelölgetek meg post-ittel. Inkább bejegyzés megírása előtt szoktam a blogos noteszomba egy kis vázlatot lefirkantani, de igazából ezt se szoktam használni, mert már az előbb is említettem, sokáig tart megírnom a bejegyzést, hála a lustaságomnak.

8.  Tudom, hogy szeretsz angolul olvasni. Ha egy könyv tetszett angolul, akkor magyarul is elolvasod? És fordítva?
Ha magyarul olvasok el egy könyvet és nagyon megtetszik, akkor elolvasom angolul is. Fordítva ez ritkábban fordul elő. Riordan könyveit először magyarul olvastam, majd átváltottam a sorozat közepén angolra, utána amikor kijött magyarul az újabb rész elolvastam úgy is. Inkább azokat olvasom el magyarul is, amit nagyon-nagyon szeretek.

9. Vannak, amik idegesítenek egy történetben? (Pl.: klisék, rossz fordítás stb.)
Mind idegesít, amit felsoroltál :D Legjobban a fordítási hibák húznak fel, a klisékhez már hozzászoktam, a legtöbb YA könyv meg klisékre épül, tisztelet a kivételnek.

10.   E-book, papír alapú könyv, vagy mind a kettő?
Papír, de ha buszozom az e-bookot jobban preferálom. Kényelmesebb a telefonomon, e-olvasómon olvasni utazás közben, nem kell folyamatosan egyensúlyozni, a lapozással szenvedni, stb.

11.   Mit gondolsz a könyvadaptációkról?
Jobban szeretem, ha nem készül film egy könyvből, mert ritka madár az olyan, amely tényleg élvezhetőre és normálisra sikerül. Tökéletesen rossz lett például a Lenyűgöző teremtmények film. Borzalmaaasss.

12.   Követsz külföldi bloggereket/vloggereket?
Követek! :D Jesse the Reader, Sasha Alsberg, Katytastic, Polandbanana, Hails Hearts NYc és még sokan mások, de a könyvesek közül őket szeretem legjobban. Xtine mondjuk halálra idegesít és csak a bookhaul videóit szoktam megnézni, azokat is csak hang nélkül, de ja, követem azért őt is :D

13.   Eleinte nem volt ijesztő, hogy ismeretlenek olvassák a belső gondolataidat?
Nem, mert fel se merült bennem semmi ilyesmi :D Azért kezdtem el leírni a gondolataimat, mert már tele volt a fejem a sok történettel, a hozzájuk kapcsolódó érzésimmel, gondolataimmal és csak ki akartam írni magamból.

14.    A blogod (Maybe I’m a Bookworm…) neve honnan jött, és miért döntöttél úgy, hogy angol legyen?
Nagyon sokat gondolkoztam, hogy mi legyen a blogom neve, mert olyat akartam, ami tényleg én vagyok. Az ötlet onnan jött, hogy összefutottam egy rég nem látott ismerősömmel, elkezdtünk beszélgetni engem meg szokás szerint elkapott a szómenés és minden hülyeségről dumáltam, még amiről nem kellett volna arról is. Valahogy szóba került Percy Jackson (mi más? :D) én meg elkezdtem áradozni róla, és az ismerősöm megjegyezte, hogy nem is gondolta volna rólam, hogy könyvmoly vagyok. Erre csak annyit tudtam reagálni, hogy hát talán könyvmoly vagyok, talán… Mivel ez magyarul nem tetszett, jött a Well, maybe I’m a bookworm… Végül a well kikerült a képből, mert nem tetszett az összhatás, és maradt simán Maybe I’m a bookworm :D

15.   Ha valaki most kezdene el olvasni, mi lenne az a könyv, amit bátran ajánlanál neki, és miért?
Szokás szerint nem tudok egyetlen egy könyvet megemlíteni, kapásból hat jutott eszembe:
Rick Riordan: A villámtolvaj
On Sai: Calderon
Jennifer A. Nielsen: A hamis herceg
Marissa Meyer: Cinder
Kelly Oram: Cinder és Ella
Holly Black-Cassandra Clare: Vaspróba

Az összes felsorolt könyv vicces, szórakoztató és igazából bármelyik korosztály, nemtől függetlenül olvashatja, mert mindenki talál magának benne olyan motívumot, elemet, ami miatt imádhatja. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése