2019. január 30., szerda

Eszes Rita - Rókatündér

Ha igazán szereted, elengeded?
Midori nem hétköznapi lány – persze, minden tizennyolc éves így érzi. Ám ő az erdőben nevelkedett a kétszáz éves nagyanyóval, aki rókává tud változni. Midori is kicune, de még csak próbálgatja a képességeit.
Egy nap meglátja a vonzó és különleges Akirát. A fiú mesél magáról a rókának, de sejtelme sincs, hogy az érti minden szavát.
Csakhogy nagyanyó nem nézi jó szemmel Midori és Akira barátságát, ezért Oszakába küldi a lányt, hogy belekóstoljon a városi kamaszok életébe – és eltávolodjon Akirától.
Midori egy csapat külföldi cserediákkal együtt kipróbálja a japán középiskolások mindennapjait. Szert tesz két új barátra: a szívtipró Tristanra, és a lázadó Reire, akik ki nem állhatják egymást.
Mennyi titok szövi át a rituális szabályokat követő, fegyelmezett japánok életét?
Hogy érzi magát egy félénk rókatündér a gimnáziumban?
És mi történik, ha Akira egyszer csak felbukkan Oszakában?

Író: Eszes Rita
Cím: Rókatündér
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 290.
Téma: Romantikus, Fantasy

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak!
Mint tudjátok szeretem a magyar írók könyveit, és már ezért el akartam olvasni és adni neki egy esélyt, a másik dolog pedig az, hogy Japánban játszódik. Közel áll a szívemhez a koreai kultúra, zene- és filmipar egy kicsit a kínai is, viszont valahogy a Japán vonal kimerült számomra néhány animerészből. Ez teljes mértékben az én hibám, nem is tudom, hogy nem keltette fel jobban az érdeklődésemet, de ebből a könyvből jó pár dolgot megtanultam.

Főhősünk Midori, aki átlagos lányként éli az egyáltalán nem átlagos életét, ugyanis ő nem más, mint egy kicune. Mint már említettem nem igazán vagyok otthon ebben a témában, ezért kicsit utánanéztem, a Wikipédia szerint: "A kicune【きつね|狐】 japán szó, jelentése róka. Eredetileg a sintó vallás segítőkész, kedves, róka alakú istene. Sok japán népmesében megtalálható az alakja. A kicunék a legismertebb jókaiok közé tartoznak, szerepük azonban a különböző történetekben sokszor teljesen más. Van, amikor átverik, becsapják az embereket, de van, amikor védelmezik őket, és vannak esetek, amikor az illető szeretője, felesége személyében jelennek meg. A japánok a legtöbb rókának különleges tulajdonságot tulajdonítanak, nem csak a rókaszellemeknek." 
Persze tudom ennek az oldalnak sem lehet mindent elhinni, de ezek az információk nagyrészt megegyeznek a könyvből szerzett ismeretekkel, hiszen az írónő volt olyan kedves és előrelátó, hogy tudta nem mindenki ismeri a japán kifejezések mögötti jelentést, ezért a könyv végére egy kis magyarázó részt is mellékelt. Örök hálám érte.

A fentiek alapján senki nem fog csodálkozni azon, hogy bizony Midori nem meséli el fűnek fának milyen csodálatos képessége van, azt azért leszögezném, hogy hősnőnk nem gonosz, sőt kedves, udvarias, megnyerő személyisége van, naiv, de nem teljesen reménytelen, annak ellenére, hogy néha nem éppen így cselekszik. Eddig egy eldugott kis faluban élt, ám a sors úgy hozza, hogy Oszakába kerül, és megismerheti milyen az amikor valaki egy közösség tagja. Persze ennek van jó és rossz oldala is, Midorinak mind a kettőből kijut bőven. Főleg akkor kavarodnak fel a dolgok, amikor egy nem várt ember bukkan fel, Akira személyében. A fiú számos meglepetést tartogat hősnőnk számára.

Midori sok mindenen megy keresztül pár hónap alatt. Számos barátot szerez, és szépen lassan felnőtté válik. Követ el hibákat és néha rossz úton jár, de ezek ellenére még sem éreztem, azt hogy ő rossz lenne, hiszen mi magunk is számtalan olyan döntést hozunk, az életünk során, ami nem éppen etikus, vagy más helyzetben nem úgy döntenénk, de abban a pillanatban az tűnik az egyszerűbbnek, gyorsabbnak, elfogadhatóbbnak. Természetesen én sem értettem egyet minden döntésével, cselekedetével, de amilyen kaotikus volt néhány helyzet, elhiszem, hogy azt sem tudta hol áll a feje.

Akárhogy nézzük hősnőnk egy gyerek, vagy inkább nevezzük fiatal felnőttnek, aki még nem sok mindent tapasztalt az életből, és sajnos nincs mellette olyan felnőtt, aki terelgetné az útján, hiszen akik a környezetében tartózkodnak azok a saját fejük szerint nevelik, ami sok titokkal és később összetűzéssel jár.

Szerencsére nem kell egyedül járnia az úton, hiszen Oszakában számos barátra tesz szert. Tristan és Rei támogatják és segítik, jó barátai még ha néha össze is zördülnek. Fukuda szenszei is ott van mellette, és próbálja megóvni, és egyben tartani az életét kisebb nagyobb sikerrel. Valójában Nagyanyó is ezt tenné, bár később Midori kétségbe vonja ezek jóságát, és ténylegességét, úgy érzi elárulták és becsapták.

Sok minden történik a könyvben, és ezek nyomot hagynak Midoriban és barátaiban is, ezek hatására nőnek fel. Ahogy a való életben itt is vannak nehézségek, boldog és szomorú pillanatok. Néhány dologról le kell mondani, hogy mást megkaphassunk. Ez egy nagyon jó tanulsága a könyvnek. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a mondanivalóval rendelkező történeteket.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése