2020. március 12., csütörtök

Erin Morgenstern - Csillagtalan ​Tenger

A ​rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger.
Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.
Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is.
Erin Morgenstern új regénye arannyal átszőtt fantázia, ami végig azt a kérdést feszegeti, hogy mit jelent valójában a történetek ereje. A Csillagtalan Tenger egy könyvrajongókhoz írt szerelmes levél. Álomszerű és nyugtalanító, tele érzelmekkel, rejtéllyel és szenvedéllyel.

Író: Erin Morgenstern
Eredeti cím: The Starless Sea
Cím: Csillagtalan ​Tenger
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2020. (március 17.)
Oldalszám: 544
Téma: Romantikus, Fantasy
RENDELD ELŐ!

Köszönöm, hogy elolvashattam ezt a regényt az Agave Könyveknek!
"Édes bánatok
Három út létezik. Ez az egyik."
A könyv egy nem mindennapi történetet mesél el, egy nem szokványos világba kalauzol el bennünket, amit szeretnénk megismerni, megfejteni. Ugyanígy érez főszereplőnk Zachary Ezra Rawlins, amikor a hétköznapi élete különös fordulatot vesz.

Szerintem nem volt még olyan könyvmoly, aki ne érezte volna legalább egyszer, azt hogy bárcsak egy könyvben élne. Persze nem akármilyen könyvben, hanem abban amit mi választunk magunknak, azt a regényt, világot választva, amit a legjobban meg szeretnénk ismerni, amiben a legjobban el tudjuk képzelni magunkat, vagy éppen ellenkezőleg.

Főszereplőnk Zachary egy véletlennek (vagy nevezzük sorsnak, kinek mi tetszik jobban) köszönhetően egy első ránézésre egyszerű és furcsa könyvre bukkan, ami felkelti az érdeklődését, és ami nem hagyja nyugodni a gondolatait. Szinte a kis könyvecske rabjává válik.
"Nincs abban semmi különös, hogy az ember egy nap alatt négyszer elolvas egy könyvet."
Szeretné megtudni, honnan származik a könyv, és mi köze van az életéhez, ezért kutatásba kezd, aminek eredményeképpen egy álarcosbálban találja magát. Ezután kicsit kibővül a szereplők köre, és egyre többen csatlakoznak a történethez, akiket szépen lassan megismerünk. Ám főszereplőnk számára nem egyértelmű, hogy ki milyen módon kapcsolódik az ő kis történetéhez. Az is kétséges, hogy kiben bízhat meg, de mivel gyakorlatilag semmiről nem tud semmit a megérzéseire hagyatkozik.

Ez a titkos föld alatti világra is igaz, ami végtelen folyosókkal és szobákkal rendelkezik. Egy élet is kevés lenne arra, hogy bejárjuk, nem hogy ki is ismerjük. Ez a titkos hely tele van történetekkel, rejtélyekkel, emlékekkel. Itt köt ki Zachary, ám nincs egyedül, társai is akadnak. Gazda, akit én egy házigazdához tudnék hasonlítani, aki fogadja az érkezőket, egyben igazgatja a létesítményt, ám elég rejtélyes személyiség. Dorian, aki már az első pillanatban mély benyomást kelt Zacharyban, és elég nagy slamasztikába keveri. Mirabell, az egyetlen lány a kis csapatban, ahogy a többiek ő is egy igazán titokzatos személy, őszintén szólva sokáig senkiről nem tudunk meg részleteket, se a múltjukat, se a jelenben betöltött szerepüket nem látjuk tisztán. Ami biztos az, hogy azon munkálkodnak, hogy az ellenséget megakadályozzák a tervük véghezvitelében.

A történet több szálon fut, több történetet ismerhetünk meg általa. Az elején nem tulajdonítottam annak jelentőséget, hogy Zachary történetszála mellett (ami nyilvánvalóan a fővonal) kisebb történettöredékek vannak, aztán szépen lassan rájöttem, hogy ezek a szösszenetek igenis szerves részét képezik a történet egészének, és hogy a végén minden szál egy pontban ér véget. Ezeknek köszönhetően, belelátunk más életekbe, amelyek kapcsolatba kerültek ilyen olyan módon a föld alatti könyvtárnak hála.

Annyi mély, szép gondolat van a könyvben, hogy élvezet volt olvasni, minél többet olvastam annál többet akartam. Régen talán nem értékelem volna eléggé ezt a regényt, kuszának és olykor értelmetlennek tartottam volna, de úgy gondolom, hogy most a kellő hangulatban voltam, és nagyon is élveztem az olvasást. Az esetek többségében rájöttem az összefüggésekre, de azért maradt bennem egy-két kérdőjel. De összességében azt mondhatom, hogy imádtam a könyvet. Érdekes volt, izgalmas és annyira egyedi volt, hogy már önmagában ezért is imádni lehetne. Soha nem olvastam még az írónőtől, de ezzel a regénnyel megvett. Minden volt benne, ami egy jó regényt jó regénnyé tesz, kaptunk érdekes szereplőket, egy egyedi, különleges, a könyvmolyok szívéhez közelálló világot, bonyodalmakat, és megoldandó rejtvényeket.

Személy szerint az elején nem hittem volna, hogy tetszeni fog a könyv, kicsit szkeptikus voltam, és az eleje nem is kötött le kifejezetten, na de aztán szépen beindultak az események, én pedig azt vettem észre, hogy soha nem akarom letenni ezt a regényt. Teljesen bele tudtam magamat élni, és nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tudnak még kihozni belőle, és szerencsére nem csalódtam.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a jól megírt történeteket, a minőségi írásokat, az érdekes karaktereket, és a varázslatos cselekményekkel megalkotott világot. Bár azért mindenki készüljön fel, hogy nem egy egyszerű, és könnyen emészthető regény.

Végezetül csak egy kérdésem lenne. Ugye lesz folytatása? Kérlek!
De a történetük nem itt ér véget.
A történetük csak most kezdődik.
És a történetek addig nem érnek igazán véget, amíg elmondják őket.

 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése