2016. június 12., vasárnap

On Sai - Calderon avagy hullajelölt kerestetik


Calderon kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni? Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre. Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?

Író: On Sai
Cím: Calderon avagy hullajelölt kerestetik
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012.
Oldalszám: 288.
Sorozat: Calderon 1.
Téma: Sci-fi, romantikus

A történet szomorúan kezdődik, ugyanis főhősünk elvesztette szerelmét, és öngyilkos akar lenni, azonban egy láthatatlan erő, vagy a sors minduntalan közbeszól.
Frank a sógora is mindent megtesz, hogy Calderon visszatérjen az életbe, ezért mellékesen megjegyzi, hogy kapitányválogatás van az Admiralitáson. Hősünket ez cseppet sem érdekli egészen addig, amíg rá nem jön, hogy mennyi pénzbe kerülne halála a szerelme családjának. Úgy dönt vesztenivalója nincs jelentkezik másodkapitánynak, ám  végül a Wellston cirkáló kapitánya lesz. A helyzetét nem könnyíti meg, hogy nem igazán ért az űrhajóhoz, és a társai is életének megkeserítésével próbálkoznak, kevés sikerrel.

A színen feltűnik egy kadét lány Taina, aki felkavarja a kapitány lelkivilágát, aki emiatt végképp összezavarodik,és ezt a feszültséget a legénységén vezeti le. Időközben kiderül, hogy a vezetőség tervez valamit a hajóval, vagy éppen a kapitánnyal emiatt érdekessé válik a történet, hiszen felcsillan a remény, hogy egy jó kis rejtély  bújik meg a sorok között. Taina és Calderon kapcsolata érdekesen és viccesen indul. Szóváltásokba keverednek, amit a többiek nem értenek, de nálunk ez egy belsős poén.

Taina egy tragédiát kihasználva előléptetést szerez, így nem kell hazamennie, és szembenéznie a sorsával. Calderon pedig bálról-bálra jár, hogy támogatókat szerezzen az űrsiklónak, de mikor a titkokra fény derül, teljesen elveszíti a fejét. Kardpárbajba keveredik, és teljesen elveszti az irányítást maga felett, egyre több gonddal kell megküzdenie. Lassan már azt sem tudja, kicsoda ő valójában. Azonban főhősünket egy pillanatig sem kell féltenünk, mert mesterien játssza a "Játékot", úgy manipulálja az embereket, hogy azok észre sem veszik. Ennek köszönhetően néha vicces, képtelen olykor pedig hajmeresztő eseményeknek lehetünk tanúi. A könyv nem szenved hiányt váratlan fordulatokban sem, és egy pillanatra sem hagyja lankadni az olvasó figyelmét, legalábbis az enyémet nem hagyta.

Calderont nehéz kiismerni, ezer arca van, ez mindig attól függ kihez beszél, és mi a célja. Lebecsüli önmagát, pedig jó ember, amikor kell határozott, és talpraesett. Nem önző, ahogy első ránézésre tűnik, bármit megtenne, hogy a lehető legtöbb embert mentsen meg. Látszólag gátlástalan, és rendíthetetlen, de ez csupán a látszat, sokkal több van a felszín alatt, mint azt feltételeznénk. A könyv vége felé megváltozik főhősünk életszemlélete, rájön, hogy van értelme az életnek, újra és újra feltör benne a szenvedély a "Játék" iránt, ami erőt ad neki ahhoz, hogy mindig felálljon bármilyen mélyre is lökték.

A történet annyira magával ragadott, hogy a végére megbántam, hogy a sorozat második részét a könyvtárban hagytam. Egy pörgős, akció dús könyv, de a romantika sem marad ki belőle. Az írónő olyan jól összeszőtte a műfajokat, hogy élvezet volt olvasni, még nekem is pedig alapból nem rajongok az ilyen stílusú könyvekért.

Calderon és Tania kapcsolata lassan alakult ki, mégis a történet végéig érezni lehetett közöttük a mélyen megbúvó feszültséget és vonzódást. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan alakul majd a sorsuk, és alig várom, hogy olvashassam a sorozat második kötetét.

Értékelés: 5/5
Abszolút kedvenc. Nem tucatsztori, az embert egy teljesen új világba csöppenti, ami nem is különbözik annyira a valóságtól. Az emberek játékot űznek, hogy megkapják azt amit akarnak, kicselezik az ellenségeiket, és támogatják azokat, akiket érdemesnek tartanak rá. Imádtam Calderon vakmerőségét, és áldozatkészségét, egyszerűen hihetetlen ez a fickó. Azért be kell valljam a többiek sem voltak semmik.

Borító: 5/4
Nekem kicsit sötét a borító, de egyébként tetszik. A modell arca hűen tükrözi Calderon elszántságát. A kard megjelenítése is tökéletes választás volt. Első ránézésre rögtön az jutott eszembe, hogy miért van a csávón motorosdzseki?

Karakterek: 5/5
Imádtam az összes szereplőt. Na jó, ez nem teljesen igaz, nem mindenkit, de ez nem számít, mert a karakterek jól ki voltak dolgozva, és teljesen levettek a lábamról.

Kedvenc karakterek: 
Egyértelműen Calderon és Taina, így együtt ketten.

Kedvenc idézet:
"Elszúrta az életét. Na és? Az élet sokkal értékesebb a tetteknél, egyedi, lenyűgöző és megismételhetetlen.Mély, őszinte pillanat volt ez. Nem tudta szavakba önteni, csak érezte emberi mivolta teljes szépségét. Soha nem lesz a világon a géneknek még egy ilyen kombinációja, soha a világot nem tapossa még egy ember ezekkel a gondolatokkal."



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése