2018. március 20., kedd

Vivien Holloway: Végtelen horizont

Becky ​Dwyer három évvel ezelőtt hozott egy rossz döntést, és most eljött az idő, hogy megfizesse az árát. 
Egy olyan világban, ahol az elektromosság csak háromezer méteres magasság felett elérhető, a légjárók biztosítják a kereskedelem áramlását. Becky egész életét nagybátyja, Duke Barton hajóján töltötte, és soha nem is tervezte, hogy ezen változtatni fog. Három évvel ezelőtt azonban üzletet kötött a kétes hírnevű Nick Mattockkal, aki most behajtja a lányon a tartozását. A műszerészlány hirtelen sokkal távolabb kerül az otthontól, mint azt valaha képzelte volna. Eddigi kényelmes világa darabokra hullik. Helyt kell állnia egy olyan legénység tagjaként, melynek legalább a fele hajdani kalózokból áll, miközben megpróbál megtenni mindent, hogy visszajuthasson a nagybátyjához. 
Azonban kénytelen ráébredni, hogy ez koránt sem lesz olyan egyszerű, és nem csak azért, mert Nick minden lépését szemmel tartja. Hamarosan nem csak az ő, de Duke élete is veszélybe kerül, és megoldást kell találnia, ha nem akarja elveszíteni azokat, akiket szeret.
„- Nick! – kiáltottam, de a hangom elnyomta a lézerpisztolyok, és az elvétett lövedékek becsapódásának hangja. Mielőtt még átgondolhattam volna, megemeltem Jun fegyverét, és lőttem. A férfi felkiáltott és megtántorodott, kezéből kiesett a puska, hátán, a lapockája alatt égett szélű lyuk, melyből vékony erecskében szivárgott a vér. A lézernyaláb már nem volt elég forró – állapítottam meg döbbenten, ahogy a rács ettől a második lövéstől kizuhant, és hangosan csattant a földön.”

Író: Vivien Holloway
Cím: Végtelen horizont
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2015
Sorozat: Végetlen horizont 1.
Oldalszám: 428
Téma: Fantasy, Steampunk

Köszönöm a könyvet a Főnix Kiadónak, és az írónőnek, amiért megírta ezt a csodálatos történetet. 
Sok jót hallottam már a könyvről, ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy minek is köszönheti, hogy ennyien szeretik.

A borító és a cím is passzol a történethez, azt kell mondanom, hogy tökéletes választás volt. Ha két szóval jellemeznem kellene a cselekményt, a címmel körül tudnám írni, persze csak az értené, aki már szintén olvasta a könyvet.

Történetünk egy olyan jövőben játszódik, ahol az elektromosság csak háromezer méteres magasság felett elérhető, olvashatjuk a fülszövegben, ami önmagában elindít egy gondolatfolyamot. A mai világban nagyon kevés olyan dolgot tudnánk mondani, - már ha tudnánk egyáltalán - ami nem kapcsolódik valamilyen formában az elektromossághoz. Én személy szerint nem tudnám e nélkül elképzelni az életemet, ebbe születtem bele, számomra ez a természetes. Persze, ha a sors úgy hozná kénytelen lennék alkalmazkodni a hiányához, de ahogy az emberek többségének, úgy nekem is hatalmas problémákat, és megpróbáltatásokat okozna.

Visszatérve az eredeti témára, mint ahogy mindig, az emberiség egy szívós faj, így ezt a helyzetet is megoldották, azzal, hogy feltalálták a légjárókat, amikkel közlekedhetnek. Nem emlékszem, hogy volt e arra vonatkozólag bármi is, hogy tömegközlekedési eszközként is használják-e őket, vagy csak azok, akik megengedhették maguknak, esetleg "szerencsésen" hozzájutottak, illetve a hadsereg. Tehát a sportkocsik ideje leáldozott, és most már a légjáró a menő.

Mint ahogy említettem csak bizonyos magasság felett működnek az elektromos cuccok, így a műtéteket és egyéb vizsgálatokat az égben kell elvégezni, ami nem lehet egy egyszerű folyamat. Ha belegondolunk, hogy nekünk mennyit kell várnunk arra, hogy a CT, röntgen vagy egyéb vizsgálatokra bekerüljünk, amikor ezek minden nagyobb egészségügyi intézményben elérhetőek, akkor nekik milyen lehet? Brr bele sem merek gondolni, persze a sürgős esetek kivételek, de a helyzeten nem sokat változtat, ami a többséget illeti. Ha már az orvostudomány, láthatjuk, hogy annak ellenére, hogy ilyen helyzetbe került a világ a fejlődés nem áll meg, amit a mechanikus végtagok szépen prezentálnak.

Ebben a számunkra újszerű világban él Becky Dwyer és Nick Mattock történetünk hősei. Azt kell mondanom mind a ketten elég jól helytállnak az életben. Két különböző személyiséggel megáldott karakterről beszélünk, akik egyszerre hasonlítanak és különböznek egymástól, és egyszerűen tökéletes volt ez a párosítás. Nagyon sokat nevettem a jeleneteiken, és teljesen át tudtam érezni a gondjaikat, problémáikat.

Nick egy határozott férfi, ami nem meglepő, hiszen nem lehet egy kapitány pipogya, akkor a legénység hamar lelépne, vagy valaki átvenné az irányítást, esetleg mind a kettő egyszerre. A Hydra kapitányaként fontos szerepet tölt be, ám nem minden fekete és fehér, hiszen olyan múltja van, amit nem hangoztat úton útfélen. Valamilyen szinten a múltjának, vagyis inkább a múltbéli cselekedeteinek köszönhetően ismerkedik meg másik főszereplőnkkel, akivel igazán viharos a kapcsolata. Imádtam a szóváltásaikat, és hogy mennyire izzott körülöttük a levegő. Jó volt látni, hogy Beckyvel szemben egyszerre tudott határozott és engedékeny lenni, megtalálta az egyensúlyt, nem hagyta, hogy a lány irányítsa, de valamilyen szinten mégis befolyásolhatóvá vált.

Becky fiatal lányként, szinte gyerekként találkozik először Nickkel, de már ezzel megpecsételi a sorsát. És ha már a sorsról beszélünk, jól kibabrált a leányzóval. Bella az Alkonyatból egyszerűen csak béna volt és emiatt folyton megsérült, de Becky... Ő alapvetően nem egy két ballábas személy, hanem valahogy az események úgy alakulnak, hogy egy kis túlzással, de minden második oldalon megsérül. Fogalmam sincs, hogy lehet valaki ennyire szerencsétlen, de sikerül mindig megtalálni a bajt. Szerintem több jelenet játszódott az orvosi szobában, mint bárhol máshol, a végére már nagyon sajnáltam, hogy ennyi szenvedést osztott rá az írónő. Azért ezekben a jelenetekben, és ezek előzményeiben láthatjuk, hogy milyen erős, bátor és kitartó lányról is beszélünk.

A fiatalok életében és kapcsolatuk alakulásában fontos szerepet játszik két felnőtt. Nick oldaláról Harlowe Garrahy, aki hatalmas fejtörést okoz mindenkinek, és haragosa Becky nagybátyjának Duke Bartonnak, aki szintén nem az elhanyagolható szereplők táborát erősíti. A két férfi viszálya indította el az egész lavinát, esemény eseményt követett, és végül összeállt egy hatalmas egésszé.

Szereplőink eme időszaka nem volt egy napfényes, tengerparti séta, mindig történt valami, ami miatt idegeskedhettek, gondolkodhattak, emészthették magukat és egymást.

Azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretik a mozgalmas, akció dús jeleneteket, azoknak akik odavannak a fegyverekért, és a harcért. Na és persze, akiket nem zavar egy jelentőségteljes szerelmi szál, ami tele van humorral és a szerelmesek közötti harccal.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése