2019. február 17., vasárnap

Kevin Kwan - Kőgazdag ázsiaiak

Amikor ​Rachel Csu, a fiatal, intelligens New York-i egyetemi tanár beleegyezik, hogy a nyarat Szingapúrban töltse barátjával, a szintén egyetemi tanár Nicholas Younggal, egy szerény, békés családi fészket képzel el, ahol azzal a férfival töltheti majd az idejét, akihez egyszer talán férjhez megy. Úgy tervezik, kipihenik a munka fáradalmait, és egyben hivatalosak Nick gyerekkori barátja, Colin Khoo és a gyönyörű Araminta Lee világraszóló esküvőjére is.
A lány nem is sejti, hogy Nick otthona történetesen egy palota, hogy többet ül majd magánrepülőgépen, mint autóban, és hogy a legfurcsább, legőrültebb, leggazdagabb emberek fogadják, akikkel életében addig találkozott.
Szatirikus, eredeti humorral átszőtt portré, letehetetlen olvasmány elképesztő gazdagságról és fényűzésről. A Kőgazdag ázsiaiak trilógia bepillantást enged az ázsiai sznob nagyvilági körök életébe, lenyűgöző módon ábrázolja a régi és az újgazdagok közötti ellentéteket, a családi kötelékeket és az ezzel járó – gyakran kínos – kötelezettségeket.
A trilógia következő kötetei: Kőgazdag barátnő; Kőgazdag problémák

Író: Kevin Kwan
Eredeti cím: Crazy Rich Asians
Cím: Kőgazdag ázsiaiak
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Sorozat: Kőgazdag Ázsiaiak
Oldalszám: 432
Téma: Romantikus, Ázsia

Köszönöm a könyvet a Kossuth Kiadónak!
A könyv fülszövege felkeltette az érdeklődésemet, a másik dolog pedig az volt, hogy ázsiaiakról szól. Nagy lelkesedéssel vágtam bele, de sajnos nem volt annyi időm olvasni, mint amennyit szerettem volna.

A könyv elején megjelenő családfa kicsit megijesztett, hiszen már ekkor láttam, hogy bizony ezeket a családi kapcsolatokat nem fogom tudni felfogni, és megjegyezni, de hát úgy gondoltam ez talán nem fog olyan nagy bajt okozni, és ettől ugyanúgy fogom tudni élvezni a regényt.

A történet több szálon fut, és több szemszögből ismerhetjük meg az ázsiai elit életét. Szerintem a főszereplők mindenképpen Nick és Rachel én legalábbis rájuk voltam a legkíváncsibb. De mellettük megjelenik Astrid és férje, Michael kapcsolata is. Úgy gondolom ők négyen alkotják a főszereplő párosokat, mindenki más hozzájuk köthető, és az ő történetükön keresztül tudunk meg róluk többet. Nem azt mondom, hogy elhanyagolhatóak a cselekmény szempontjából, mert óóó nagyon nem, mindenki elég rendesen kiveszi a szerepét, főleg ha pletykálásról, keverésről, és mások életének megkeserítéséről van szó. Számomra hihetetlen volt, hogy mire nem képesek az emberek féltékenységből, megfelelési kényszerből, nagyzási mániából és még sorolhatnám tovább.

Mint már említettem több nézőpontot ismerhetünk meg. Az első és talán hozzánk "átlag emberekhez" közelebb álló Rachel, aki mit sem tudva utazik el barátjával Szingapúrba, hogy együtt nyaraljanak, és a lány megismerje a fiú családját. Már tudjuk, hogy ez az utazás minden lesz, csak nem békés, és egyszerű. Nick családja minden, csak nem hétköznapi, és erre Rachel is elég hamar rájön, bár nem éreztem azt, hogy kiakadt volna ezen, inkább elképedt, és kicsit kínosan is érzi magát bizonyos helyzetekben. Leginkább akkor, amikor mindenki összetéveszti egy gazdag család lányával a vezetékneve miatt, de persze a lány rögtön mindenkiben kiigazítja a téves információt. Hősnőnknek meg kell birkóznia Nick családjával, hiszen ők nem éppen ilyen személyt szántak neki, főleg nem az anyukája, aki mint valami nyomozókutya mindent meg akar tudni a lányról, hogy a leghatékonyabban tudjon megszabadulni tőle.

A könyv 99%-ban arról szól, hogy ebben a közegben mennyit számít a pénz, a rang. Bármit megtennének azért, hogy megtartsák azt a bizonyos szintet, amin élnek, vagy feljebb lépjenek, de semmiképpen nem szeretnének lejjebb kerülni. Minden döntésük egy gondosan átgondolt, megtervezett lépés, amely hatással van az életükre, a jövőjükre, és az anyagi helyzetükre. Igencsak kerekedett a szemem, amikor olvastam, hogy egyes hölgyek mennyi pénzt képesek kiadni ruhákra, ékszerekre, főleg úgy, hogy a szekrényben állnak. Persze ez számukra nem szokatlan, és meg is tehetik. Magángéppel járnak, egyet gondolnak és elutaznak a világ másik végére.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy Nick anyja mit eszel ki, elég ördögi nőszemélynek tűnt, és az is érdekelt, hogy vajon a terve jól sül-e el. Persze nyilván azon drukkoltam, hogy bukjon el, de nagy izgalommal vártam a nagy csattanót.

A könyv érdekes, és összességében tetszett is, persze voltak szereplők, akiket kivágtam volna az ablakon, de hát kellenek az ilyenek is. Bátran ajánlom azoknak, akik szeretik a bonyolult családi drámákat, az érdekes és romantikus történeteket, na meg persze azoknak is, akik szeretik Ázsiát.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése