2019. február 4., hétfő

Róbert Katalin - 6 hét a világ

Te ​mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?
Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie.
Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban?
Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?
Az egyetlen magyar színházas YA regény!
Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban!

Író: Róbert Katalin
Cím: 6 hét a világ
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 328.
Téma: Romantikus

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak!
Eddig még nem okozott csalódást az írónő, ezért nagyon bíztam benne, hogy most sem fog, és hát a fülszöveg alapján egy izgalmas könyvnek nézünk elébe, egy számomra ismeretlen közegben, ami nem más mint a színház világa.

A borító nem rossz bár be kell vallanom a tervezőpályázatot figyelemmel kísértem és volt 1-2 alkotás, ami sokkal jobban tetszett, de tekintve, hogy én magam a ps megnyitásáig jutok el és nem tovább egy szavam sem lehet. Illik a történethez, hiszen megjelenik a színház, és a főszereplőink is.

A könyv elején nem igazán értettem, hogy Nelli miért áldoz fel mindent egy fiúért. Elmehetne egy neves céghez dolgozni, de az egyetlen ellenérve az, hogy akkor nem lehet K.M. közelében. Ez számomra furcsa indok volt, mert ha szerelmes is ebbe a fiúba, miért áldozza fel a jövőjét, a családi békét, amikor lehet a srác nem is akar tőle semmit? Hét évvel ezelőtt találkoztak utoljára azóta mind a ketten sokat változtak, nincs rá garancia hogy a fiú is ugyanúgy érez iránta. Persze szerencsére kiderül, hogy nem ez volt az egyetlen indok.

Az első úgymond találkozásuk elég érdekesre sikeredik, és erre Nelli egyáltalán nem számított.
Nagyon örülök, hogy nem csak azt olvashatjuk, hogyan alakul Nelli és K.M. kapcsolata, hanem a színház mindennapjaiba is belátást nyerhetünk, valamint a többi szereplő is előtérbe kerül. Végigkövethetjük, ahogy hősnőnk beilleszkedik ebbe a közegbe és, hogy milyen jól kijön a munkatársaival, és hogy barátokra is szert tesz Máté és Detti személyében.

A középiskolás barátok is fontos szerepet kapnak, hiszen ők azok, akik támogatják Nellit. Ancsa a visszafogott, aki inkább bölcsen átgondolva próbál segíteni, míg Tamara harsány, spontán ötletekkel rukkol elő, de ez nem jelenti azt, hogy ezek ne lennének hasznosak, annak ellenére, hogy egy kettő igencsak merész.

A történetben van egy kis csavar is, hiszen az elején nem tudjuk ki az a K.M. Szerencsére hamar kiderül, ám ez a monogram nem csak egy személyt takarhat, és meg kell mondanom nagyon ötletesnek találom ezt, hiszen két szereplőnek is K. M. a monogramja így egy kis félreértés is kialakul.

Nelli mozgalmas hat hetet tölt el a Molnár színházban, és ezzel mi sem vagyunk másként. Végig úgy érezzük mintha minden pillanatban ott állnánk mellette érzékelve a hely pezsgését és a szereplők közötti kémiát, feszültséget. Tetszett hogy mindenkivel volt valamilyen kapcsolata elvégre egy munkahelyen szögről végről mégiscsak ismer mindenki mindenkit. Természetesen voltak fontosabb és kevésbé fontos szereplők is, de senki nem maradt ki a történetből, hiszen a mellékszereplőkről is megtudtunk néhány információt.

Szerencsére nem volt olyan karakter, akit kifejezetten utáltam volna, vagy ellenszenves lett volna, mondhatni mindenki jól eladta magát.
Az írónő jól ábrázolta a szereplők közötti kapcsolatokat még, ha azok elsőre nem is mindig voltak egyértelműek.

A cselekmény hol felpörgött, hol pedig lassabb tempóban haladt, volt hogy semmi érdekes nem történt, de hát ez van a való életben is, amit az írónő teljesen hitelesen adott át. Nem volt minden tökéletes, nem sikerült minden elsőre, voltak hibák, félreértések, csalódások de ezek hozzátartoznak az élethez, a felnőtté váláshoz és erre Nellinek is rá kell döbbennie . Szerencséjére vannak barátai nem csak régiek, de újak is, akik segítik és támogatják, ha kell jó útra terelik, de mindenképpen hamarabb tudják, hogy mit érez, mint saját maga.

Jó volt olvasni, hogy miként illeszkedik be hősnőnk ebbe a világba, hogyan boldogul a munkával és hogyan találja meg a saját hangját és önmagát. A történet alatt szépen, lassan felnőtté válik, aki tudja mit akar és tesz is érte.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki szerette Róbert Katalin előző könyveit, és azoknak akik szeretik a romantikus történeteket.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése