2022. december 14., szerda

Gabrielle Zevin - Világépítők

 

Két ​gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás – a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség – különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.

Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.

Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.

Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.

Író: Gabrielle Zevin
Eredeti cím: Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow
Cím: Világépítők
Kiadó: Agave Könyvek (Magnólia)
Kiadás éve: 2022.
Oldalszám: 512.
Téma: Ifjúsági, Romantikus, Barátság, 

Köszönöm a könyvet az Agave Könyveknek (Magnólia)!


Nem vagyok egy gamer, a számítógépes játékok világa nálam kimerült a Simsben, bár a testvérem által jó pár játékról tudom hogy létezik és nagyjából mi a lényege, viszont a fülszöveg megtetszett, a borító pedig egyenesen elvarázsolt, szerintem tökéletesen passzol az egész könyvhöz és a témához szóval minden elismerésem. 

Ugyan fenntartásokkal kezdtem el a könyvet, hiszen picit tartottam attól hogy esetleg túl tudományos lesz, viszont a stílus amivel meg lett írva és az egész regény olyan volt, hogy teljesen át tudtam adni magamat a történetnek. 

Főszereplőink Sam és Sadie akik bizonyos szempontból nagyon hasonlóak, de bizonyos szempontból nagyon különböznek egyszerre, mégis ettől volt annyira izgalmas az ő kapcsolatuk, amely egészen a gyermekkorukig nyúlik vissza.

A könyv nagyon sokrétű, teljesen életszerű és reális. Nem csak a cukormázat kapjuk, hanem bizony az élet nehéz és rosszabb oldalát is. Két teljesen más körülmények között élő és teljesen más háttérrel rendelkező személy mégis összeköti őket valami, ami nem más mint a játék iránti szeretet. Egy olyan kötelék alakul ki közöttük ami picit megfoghatatlan, de mégis sok mindent kibír. A történet éveken átívelő és eközben a főszereplőkkel együtt és külön külön is rengeteg dolog történik amik mind befolyásolják az életüket, a személyiségüket, a látásmódjukat. Ezekhez hozzáadódik hogy bizonyos tulajdonságaik miatt megkülönböztetett bánásmódban részesülnek. Sadie amiatt hogy nő, Sam betegsége miatta illetve hogy félig koreai. A regény több fontos kérdést és élethelyzetet is boncolgat, felvet, mint például a nők helyzetét a számítógépes világban, illetve különböző kultúrák egyesülését illetve az ezek közötti ellentéteket. 

"Többé nem csak egy gamer vagy, amikor játszol. Világok építője vagy, és mint ilyen, az érzéseid nem annyira fontosak, mint a játékosaid érzései. Mindig látnod kell őket magad előtt. Nincsen empatikusabb művész a játéktervezőnél."

Tetszett hogy a szereplők fejlődtek, alakultak nem maradtak ugyanolyanok végig, ami nem csoda hiszen az írónő nem kímélte őket. Ezek a fejlődések nem csak a jellemükben mutatkoztak meg, hanem a munkáikban is. Az általuk tervezett játékokba belehelyezték magukat, az életüket a saját tapasztalásaikat, tulajdonságaikat, és ahogy haladtak előre az életben, és tapasztaltabbak lettek az általuk tervezett játékok is változtak. 

A regényben rengeteg érzelem jelenik meg, mint a szerelem, szeretet, ragaszkodás, barátság, magány, kreativitás, alkotásvágy, bukás stb. Napestig sorolhatnám, de ezek tették élménnyé az olvasást, hiszen teljesen át tudtuk érezni, azt ami éppen zajlik a szereplők szívében. 

A könyv részekre van bontva, amiket kis címekkel láttak el, amik utalnak az adott részben történtekre. Ezzel ugyan picit megtört számomra az olvasás lendülete, de szerencsére annyira nem zavart. 

Tetszett a történet összetettsége hiszen a tudomány és az érzelem egyensúlyban tudott maradni, végig fenntartani az izgalmat, a feszültséget hogy mi is fog történni hőseinkkel. Remélem nem vagyok egyedül azzal hogy végig drukkoltam, hogy Happy End legyen a vége mindenki számára. 

Úgy gondolom Marxról is fontos említést tennem ebben a bejegyzésben hiszen ő volt a kedvenc karakterem, aki mindig úgy lépett fel mint egy támogató személy. Ott volt amikor Samnek szüksége volt rá és Sadie is számíthatott rá, illetve a közös projektjeiket is nagyon jól menedzselte.

Beleláthattunk a szereplők múltjába, így jobban megérthetjük hogyan váltak olyan emberekké, mint amilyenek lettek. A valóságban megtörtént események is hatással vannak a történetre. amik még realisztikusabbá tették az egész regényt. 

Szerintem egy különleges könyv birtokába kerültem, amely lehet hogy néhány ember tetszését nem nyeri el, de mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen egy olyan világba helyez minket, ami érdekes, elgondolkodtató, mindennapi problémákat és érzelmeket közvetít, és mint már említettem az író stílusa ahogyan megfogalmazza a történéseket verhetetlen. Engem mindenképpen megvett magának és szinte biztos vagyok, hogy újra fogom olvasni a regényt, valószínűleg többször is. 





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése