2017. május 25., csütörtök

Cassandra Clare - Éjfél kisasszony

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
„Igen, árnyvadász vagyok. Éles kard, még élesebb nyelv.” 
Főszerepben az árnyvadászok! 
Öt év telt el a Mennyei tűz városa eseményei óta, amikor az árnyvadászok a kihalás szélére sodródtak. Emma Carstairs már nem gyászoló kislány, hanem egy fiatal nő, aki elszántan keresi szülei gyilkosát, hogy megbosszulhassa szeretteit és az őt ért veszteségeket. 
Oldalán a parabataiával, Julian Blackthornnal, egy démoni cselszövést próbál felderíteni Los Angelesben, a Sunset sugárúttól egészen a Santa Monica partjait mosó, igéző tengerig követve a nyomokat. Emmának meg kell tanulnia bízni a szívében és az eszében. A szíve azonban veszélyes irányba húzza… 
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Julian bátyja, Mark – akit a tündérek öt évvel ezelőtt elraboltak – egy alku részeként váratlanul hazatérhet. A tündérek mindenre hajlandók, hogy kiderítsék, ki gyilkolja a fajtájukat… és ehhez szükségük van az árnyvadászok segítségére. Ám a tündérek földjén másként telik az idő, így Mark alig öregedett, és nem ismeri meg a családját. Vajon valóban sikerülhet visszatérnie közéjük? Tényleg elengedik a tündérek? 

Író: Cassandra Clare
Eredeti cím: Lady Midnight
Cím: Éjfél kisasszony 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2016.
Sorozat: Gonosz fortélyok 1.
Téma: Fantasy, Romantikus 

Cassandra Clare munkássága nem ismeretlen számomra, hiszen elég nagy hírnévre tett szert A Végzet Ereklyéi sorozat valamint a Pokoli szerkezetek sorozat is. Ugyan az előbbiben az első három részt elolvastam az utóbbiban már csak az első részig jutottam, ettől függetlenül szeretem Clare stílusát. A könyvsorozat első részéből készült film, illetve a sorozat is elnyerte a tetszésemet, most pedig a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően az írónő új könyvével is megismerkedhettem.

A könyv, mint ahogy a fülszövegben is olvashatjuk a Mennyei tűz városa (A Végzet Ereklyéi sorozat befejező kötete) után játszódik, emiatt nem meglepő módon tele van spoilerekkel a sorozatot illetően. Nem bántam, ezt a dolgot, de kiütköztek a hiányosságaim, hiszen néha egy egy utalás nem jött át rendesen, és ráncoltam a homlokomat, hogy ezt érthetném, ha nem lennék lusta, valamint időhiányban szenvedő, és elolvastam volna Cassandra sorozatait. Ezt saját magamnak köszönhetem, így inkább térjünk rá a fontosabb dolgokra magára a könyvre.

A borító gyönyörű,és annyira illik a történethez, aminek külön örültem, valamint annak is, hogy a cím értelmet nyer a történet végső szakaszában, és tényleg jelentőséggel bír a cselekmény alakulásában.

A könyv hosszú, ami nem is lenne baj, ha nem apró betűvel "írták " volna. Emiatt ránézésre nehéz olvasmánynak tűnik, és bevallom én is megijedtem tőle. Amin meglepődtem az, hogy egyáltalán nem volt vontatott a sztori, és üresjáratok sem voltak nagyon.  A cselekmény szépen folyt a saját medrében, és néhány esemény igencsak felkavarta a nyugodt vizet, én pedig hatalmas izgalommal vetettem bele magamat az áradatba.

A könyv fő vonala Emma bosszúja, gyakorlatilag e köré épül a cselekmény, ami izgalmas, rejtélyes, és egyben szomorú is. Ahogy már megszokhattuk Cassandránál az akciódús jelenetek mellett a romantikát sem hanyagolja el, és bizony egy történetből sem maradhat ki a jó öreg szerelmi háromszög, olykor még több szög, csak hogy ne legyen teljesen klisé a dolog. Ettől függetlenül született pár igazán romantikus jelenet.

Mint tudjuk a bosszú nem egy egyszerű folyamat, nagyon sok összetevője van, és nem tudhatjuk mi sül ki belőle.
Egy biztos Emma addig nem nyugszik meg amíg meg nem találja a szülei gyilkosát, ehhez viszont kitartás, erő, és elszántság kell. A lány bármennyire is képzett nem boldogulhat egyedül, és nem is kell neki, hiszen van egy parabitaia, aki az életét adná érte, valamint a fiú családja is hasonlóan érez.

Emma a tündéreknek köszönhetően új irányba tereli a nyomozását, ami sikeresnek bizonyul, egyre több dologra fény derül a gyilkossággal kapcsolatban, így elkezdődhet a hajsza egy gyilkos után, akit mindenki meg szeretne találni.

Tehát kis csapatunk elindul a nagy útra, ami tele van megpróbáltatásokkal, rejtélyekkel és bizony csalódásokkal is. A nyomozás során szereplőink megismerik önmagukat, és átértékelik eddigi kapcsolataikat, emellett pedig igazi csapattá kovácsolódnak, amiben mindenkinek megvan a maga sajátos posztja, ahol a legjobban teljesíthet. Mindenki kiveszi a részét a kutatásban még a legkisebb is, pedig senkinek nincs egyszerű dolga, hiszen lelkileg igen megterhelő események sorozata indul el, amit igen nehéz feldolgozni és elfogadni, nem beszélve arról a rengeteg titokról, ami időközben napvilágra kerül.

A történet meglepő fordulatok tömkelegét zúdítja ránk, valamint egy csomó megoldandó problémát is. A végkifejletre pedig nem nagyon számítottam, és hiányoltam néhány fontosabb szál végét, de mivel sorozatról beszélünk, úgy gondolom, nem kell aggódnom, elvégre szükség van a kíváncsiság fenntartására, és „ígérni” kell valamit a következő részhez. 

A regény kicsit hasonlított A Végzet Ereklyéi sorozathoz, mind a kettőben van egy lány, aki bármit megtesz a céljai eléréséhez, legyen az egy édesanya megmentése, vagy a bosszú. Egy parabatai kapcsolat, egy boszorkánymester és egy család, baráti kör, akik együtt bármire képesek, valamint a főgonosz, aki a bonyodalmak nagy részét adja. 

Örültem neki, hogy megjelentek a „régi” szereplők, gondolok itt Jem - Tessa, Clary - Jace, Alec -Magnus párosokra. Jó volt olvasni, hogy mi is a helyzet velük, de még sem vonták el a figyelmet a főszereplőkről, pont akkor és ott bukkantak fel ahol kellett, és nem vitték túlzásba a dolgot, hozták a megszokott formájukat. 

Összességében nagyon tetszett a könyv, és várom a folytatását.

Értékelés: 5/4
Egy érdekes és eseménydús történet, ami ugyan hosszú, de nem hiszem, hogy bárhogyan szét lehetett volna szedni. Semmiképpen sem ajánlom olyannak, aki nem bírja végig ülni azt a közel 700 oldalt, de aki szereti Cassandra stílusát, és az árnyvadászokat azoknak kötelező olvasmány.

Borító: 5/5
Imádom a borítót, különleges és kapcsolódik a könyvhöz.

Karakterek: 5/4
Kicsit hajaznak A Végzet ereklyéi sorozat szereplőire, de ettől függetlenül senkivel nem volt komolyabb problémám.

Kedvenc jelenet: Minden olyan pillanat, amiben megmutatkozik a testvéri szeretet.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése