2017. május 31., szerda

Nicola Yoon - Minden, minden

Nagyon ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem. 
Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve. 
Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.
Nicola Yoon Jamaicán és Brooklynban, Long Islanden nőtt fel. Jelenleg Los Angelesben, Kaliforniában él a férjével, a kötet illusztrátorával, és a lányával, akiket őrülten szeret. A Minden, minden az első regénye. 
David Yoon író és designer. Feleségével, Nicola Yoonnal Los Angelesben, Kaliforniában él. Történetekről beszélgetnek, és felolvasnak hároméves lányuknak, Pennynek. David illusztrálta a Minden, mindent.

Író: Nicola Yoon
Eredeti cím: Everything, Everything 
Cím: Minden, minden
Kiadó: Gabo Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 336.
Téma: Romantikus 

Egy Csillagainkban a hiba stílusú könyvre számítottam, ezért is ért meglepetésként a történet vége. Csalódás viszont egyáltalán nem ért, és ennek nagyon örültem.
A könyv egyszerre aranyos és szomorú, nagy sírásra számítottam, de szerencsére ez elmaradt.
Nem kell nagy cselekményre és hatalmas fordulatokra számítani (kivéve egy két eseményt a végén), ettől függetlenül nem unatkoztam egy cseppet sem az olvasása közben.
Sajnos nem volt lehetőségem egy ültő helyemben elolvasni a könyvet, de pár nap kihagyás után könnyedén újra belemerültem mintha nem is hagytam volna félbe.

A szereplők egyszerűek és őszintén szólva elég kevés van belőlük, nem kell megosztani a figyelmünket 30-40 ember között, hanem max 20 ember van, annak is a nagy része mellékszereplő. Ezzel nem is volt baj elvégre nem az érdekelt mi történik a hatodik szomszédban, hanem az hogyan alakul a két főszereplő élete.
A srác a szomszédból sztorit kicsit megkavarták Maddy betegségével. Emiatt bonyolultabb a helyzet, de mint tudjuk, a szerelmet nem lehet megállítani.
Olly és Maddy kapcsolata lassan alakul ki, tekintve a körülményeket, de nagyon aranyosak együtt. Napról napra egyre jobban megismerik egymást és a kezdeti szimpátia átalakul barátsággá.

Olly egy kedves és nyitott fiú, akinek szintén megvan a maga problémája a családján belül.
A két fiatal különbözik egymástól, de mégis érződik a harmónia közöttük.
A beszélgetéseiket olvasva nem tűntek átlagos tinédzsereknek, sokkal érettebbek voltak annál, bár voltak igazán felelőtlen lépéseik. 

Maddy hatalmas változásokon megy keresztül Ollynak köszönhetően, mindent másképp kezd el látni, emiatt olyan döntések meghozatalára szánja el magát, amiket eddig lehetetlennek gondolt. Az egész élete fenekestül felfordul, és minden, amiben eddig hitt átalakul, és egy normális, átlagos élet után áhítozik. 

Valójában ettől többet nem nagyon tudok elmondani a könyvről. Tetszett, aránylag hamar végeztem vele. Azt nem mondanám, hogy bárhol, bármikor újraolvasnám, legalábbis most nem, talán pár hónap múlva megtenném, de annyira nem fogott meg, hogy bátran kijelentsem ez bizony újraolvasós történet. A filmet viszont nagyon várom, azt ezer százalék, hogy meg fogom nézni, és remélem lesz annyira jó, mint a könyv, és nem kell csalódnom. Az előzeteseket látva nagyon jónak ígérkezik, de teljes véleményt csak akkor tudok majd alkotni, ha láttam. 

Azoknak ajánlom, akik szeretik a romantikus történeteket, és szerették A csillagainkban a hibát, bár azok figyelmét fel kell hívnom, hogy ne számítsanak ugyanolyan történetre, és ne hasonlítsák össze a két könyvet. 

Értékelés: 5/4
Aranyos könyv, egy kis szomorúsággal fűszerezve. Maddy és Olly egymásra találásának története, ami egyszerre megható és szívmelengető, de bizony nem ennyire kerek a történet, vannak benne buktatók, akadályok, olyanok is, amire az olvasó abszolút nem számít.

Borító: 5/3
A magyar borító annyira nem tetszik, viszont az eredeti borítóba szerelmes lettem.

Karakterek: 5/4
A szereplők többségét szerettem. Mindenkinek megvan a maga problémája, de ettől függetlenül elvégezték azt, ami szükséges volt a történet folyásához.

Kedvenc idézet:
Tisztelet: Az óceán az anyatermészet maga: csodálatos, gyönyörű, személytelen, gyilkos. Gondolj csak bele! Milyen végtelen a vize, és mégis szomjan halhatnál benne. A hullámoknak csak az a célja, hogy kihúzzák alólad a lábadat, és minél gyorsabban megfulladj. Az óceán egészben lenyel, aztán felböfög, és észre sem veszi, hogy benne voltál.
Ezzel a könyvvel szeretném teljesíteni az ehavi Promágus Kupa fordulóját.

 Ki ne járt volna úgy többször is, hogy csak a borító alapján vásárolt könyvet? Vagy épp annak félresikerült mivolta rettentette el egy potenciális olvasmánytól? Ezúttal mindegy, hogy eszméletlenül szép vagy csúnya a külcsíny, ezúttal a borító kerül reflektorfénybe!

Teljesítési határidő: május 31. éjfél

Azért erre a könyvre esett a választásom, mert imádom az eredeti borítóját, és attól függetlenül, hogy szerintem a magyar borzalmas lett adni akartam a történetnek egy esélyt.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése