2017. október 9., hétfő

Riley E. Raines - Chloe, a titokzatos

Trizantonban kegyetlen háború dúl, amely nem kíméli a Ricofeld anyahajó legénységét sem. Egy napon új fejlesztésű, hatalmas és szörnyen bonyolult Humanoid harci gép érkezik a hajó hangárába, amelynek karbantartását a tizenöt éves Dionra bízzák. A gép „tartozékai” között szerepel Ethan, a legmogorvább sztárpilóta is, akivel az ifjú szerelő valaha találkozott.

Dion soha nem látott kihívással néz szembe. Hogyan lesz képes megbirkózni azzal a feladattal, amelyre a műszaki személyzet nála tapasztaltabb tagjai sincsenek felkészülve? Hogyan fejthetné meg a fenséges robot titkait, ha egyszer nem mehet a pilótafülke közelébe? Mindennek a tetejébe Ethannel nem csak hogy képtelenség szót érteni, de még a gépére sem tud vigyázni.

Trizanton pilótái a sorozat első kötetében egy távoli, forrongó világba repítenek, ahol a birodalmak között dúló, ádáz háborúban a káprázatos gépeknél csak a barátság értékesebb.

Író: Riley E. Raines
Cím: Chloe, ​a titokzatos
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2017.
Sorozat: Trizanton pilótái 1.
Oldalszám: 200.
Téma: Gyermek- és Ifjúsági Irodalom

A könyvet nagyon szépen köszönöm a Főnix Könyvműhelynek!

Uszáma (Könyvspirációk) a csoportban felvetette, hogy érdekelne e valakit ez a történet, a fülszöveg alapján úgy gondoltam, hogy talán tetszene nekem, így azt mondtam, hogy próbáljuk meg, és nagyon jó döntést hoztam. Amin meglepődtem, amire csak a könyv végén bukkantam rá, az, hogy bizony magyar szerző tollából származik ez a regény. Őszintén szólva ez a lehetőség meg sem fordult a fejemben. Nyilván az író neve megtévesztő volt számomra, de ezzel nem volt problémám, hiszen örülök annak, hogy egyre több hazai alkotó műve a kezem illetve a szemem  ügyébe kerül, és ami a legjobb érzés az, hogy ezek tetszenek is. Úgy érzem nem reménytelen a magyar irodalom sem, nagy lehetőség rejlik benne.

Visszatérve a könyvre, a borító egyszerű, rajzos, inkább képregényszerű, emiatt a nézelődő rögtön látja, hogy a gyermek- és ifjúsági irodalom táborát erősíti. Ez pedig hasznos, hiszen ránézésre eldönthető, hogy a mi kategóriánkba tartozik-e vagy sem. A másik pozitívum, hogy teljesen hű a cselekményhez, minden, ami a könyvben központi szerepet kap, és fontos az visszaköszön a borítón.

A fülszöveg tömör, lényegre törő, mégsem meséli el az egész történetet, éppen annyit árul el, amennyi ahhoz szükséges, hogy tisztában legyünk a könyv alap helyzetével, és ne úgy kezdjük el az olvasást, hogy halványlila fogalmunk sincs, hogy mire számíthatunk. A fülszöveg közepén két kérdést láthatunk, amik felkeltik a kíváncsiságunkat, és szerencsére a könyvben válaszokat is kapunk rájuk.

Könyvünk nem szenved hiányt szereplőkből sem, de a két legfontosabb karakter, mint ahogy a fülszövegből, és a borítóból is kiderül, Dion és Ethan. A történet köréjük és egy humanoid gépezet köré épül. Dion egy szerelő, talán a legjobb mindenki közül, szinte bármit meg tud javítani, és ami meglepő az, hogy "csak" tizenöt éves, ebből látszik, hogy, ha valaki szereti, azt amit csinál, és szán időt arra, hogy tanuljon, és fejlessze magát, akkor semmi sem lehetetlen. Ez igaz Ethanre is, aki egy sztárpilóta. Mindenki ismeri, ám a Ricofeld anyahajóra érkezve megdöbbenve tapasztalja, hogy nem körülötte forog a világ. Azonban nem egy nagyképű fiú, ugyan vannak kevésbé szimpatikus megnyilvánulásai, de egy eléggé szerethető karakter.

Történetünk a múltban kezdődik, amikor is főhőseink először találkoznak, már ez megalapozza a hangulatot, ugyanis elég rendhagyó körülmények között ismerik meg egymást. Ezután ugrunk az időben, és már a helyszín is megváltozik, immár a Ricofeld anyahajó fedélzetén folytatódik a cselekmény. Itt megismerjük a mellékszereplőket, azt, hogy mik a feladataik, és hogy valójában mi is a helyzet a nagyvilágban. Dion munkájába is belepillanthatunk kicsit, majd pedig megérkezik a várva várt Humanoid harci gép, ami fenekestől felforgatja a legénység életét. Mint ahogy a fülszövegben is látható a Trizantonban kegyetlen háború dúl, így nem meglepő módon bizony harci jelenteket is szép számmal olvashatunk a könyvben, amik izgalmasak és részletesek. De eközben az emberi kapcsolatok sincsenek elhanyagolva, ugyanannyi figyelmet kap a legénység közötti viszony is.

Szerintem egy nagyon aranyos kis történet, amiben a fiataloké a főszerep, mégis felnőtt helyzeteket kell megoldaniuk. Ugyan elszomorodtam, hogy nekik nem adatott meg a gyerekkor, hiszen egy ember fejlődésében ez fontos momentum, de nem volt más választásuk, a háború senkit nem kímél. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az akciódús könyveket, a harci gépeket, és megnyugtatok mindenkit, a könyv olvastatja magát és "csak"200 oldalas, ami valljuk be nem annyira sok.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése