2017. október 3., kedd

Cynthia Hand - Angyalsors

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.Clara ​Gardner nemrégiben szerzett tudomást arról, hogy félig-meddig angyal. Az ereiben csörgedező angyalvérnek köszönhetően nemcsak okosabb, erősebb és gyorsabb, mint az emberek (akik közé mostantól már nem számíthatja magát), hanem rendeltetést is kap, azaz el kell végeznie valamit ezen a világon. Csakhogy nem könnyű kiokoskodnia, mi is ez a feladat. Látomása – pontosabban az ott megjelenő erdőtűz és vonzó külsejű idegen – hatására új városba költözik, új iskolába kerül. Miután megismerkedik Christiannel, aki nem más, mint – a szó szoros értelmében – álmai fiúja, kezd összeállni a kép, ám ugyanakkor minden összezavarodik. Feltűnik ugyanis egy másik srác, Tucker, akinek szemlátomást Clara emberi vonásai tetszenek. Ahogy Clara próbál kiigazodni az érthetetlenné vált világban, addig nem sejtett veszélyek mellett olyan döntési kényszerekkel is szembesül, amelyekről nem is hitte volna, hogy bekövetkeznek az életében – őszinteség és színlelés, szerelem és kötelesség, jó és rossz között kell választania. Végre a látomásából ismert tűz is föllobban, de vajon Clara készen áll-e, hogy vállalja a sorsát? Az Angyalsors megindító mese szerelemről és sorsról, egy lány vívódásáról, hogy a szabályokat kövesse vagy inkább a szívére hallgasson. A regény egy trilógia első része, amely már az egész világon nagy sikert aratott. A második kötet 2012 őszén fog megjelenni.

Író: Cynthia Hand
Eredeti cím:  Unearthly
Cím: Angyalsors
Kiadó: Maxim Kiadó
Kiadás éve: 2012.
Oldalszám: 452.
Sorozat: Angyalsors 1.
Téma: Young Adult, Romantikus, Angyal

Még 2013-ban ősz környékén kaptam ezt a könyvet, már nem emlékszem pontosan mikor, de nagyon megtetszett, ezért karácsonyra megkaptam a másik két részét is a sorozatnak, amik szintén hamar az olvasott könyvek listájára kerültek. Ugyan mind a három kötet elnyerte a tetszésemet, de ma "csak" az Angyalsorsról írnék pár sort.

Ahogy a címből, és a fülszövegből is kiderül, ez bizony egy angyalos történet, aminek kifejezetten örültem, azt hiszem talán ez volt az első ilyen témájú könyv, amit olvastam, a karácsonyi történeteket nem számolva. Nagyon tetszett, hogy egyszerű, hétköznapi emberként látjuk őket, mégis már az elején megismerjük az alap koncepciót, nem kell megvárni a végét, hogy rájöjjünk, hogy miről is olvastunk 500 oldalon keresztül (megnyugtatok mindenkit egy kicsit túloztam, ez a szám kevesebb, kb 50 oldallal :D).

Adott egy lány, akit Clara Gardnernek hívnak, és nem meglepő módon ő a hősnőnk, rajta kívül a cselekmény alakulásában fontos szerepe lesz két fiúnak is. Az egyiket Christiannek a másikat pedig Tuckernek hívják. Ugye nem csak én érzem a bonyolult szerelmi háromszög erős, átható illatát? Tehát ebből, és még sok másból adódik a felvetés, hogy bizony nem lesz egy fáklyás menet eljutni a történet végére, de hát szeretjük a bonyodalmakat, így nem is kérdés, hogy "végigszenvedjük" magunkat azon a 452 oldalon.

Clara ismeri a múltja egy részét, tisztában van a származásával, és az ezzel járó feladatokkal is, azonban ez nem könnyíti meg az életét, ugyan az édesanyja mellette áll és segíti, támogatja, de ez sem old meg minden problémát, sőt van olyan helyzet, amikor ez a támogatás éppen fordítva sül el, és többet árt, mint használ. Emellett Clara tinédzser oldala is gyakran felszínre kerül, ami sok feszültséget és konfliktust okoz, nem beszélve az öccséről Jeffreyről, aki szintén egy problémákkal teli gócpont. Egyszóval minden fronton helyt kellene állnia hősnőnknek, és bizony ez a harc nem egyszerű, vagy gyors, hanem lassú és nehéz.

Az angyali és az emberi rész harcát figyelhetjük meg oldalakon, fejezeteken keresztül, emiatt pedig Clara nehéz döntések meghozatalára készül. Olykor nekünk, olvasók számára teljesen egyértelmű, hogy végül miként fog dönteni, de akkor jön egy váratlan fordulat, és rögtön más meglátásba helyeződnek az események. 

Valójában a könyv elég nagy szenvedés, már ami a szereplőket illeti. a bizonytalanság, és határozatlanság eléggé rányomja a bélyeget a hangulatra, főleg, amikor titkok kerülnek napvilágra, ezzel még jobban összekuszálva a szálakat. Valamint a családi kapcsolatok is nagyban befolyásoló tényezők, ami megint csak azt eredményezi, hogy még keservesebb az élete minden egyes szereplőnek, míg végül egy nagy, szerencsétlenség halmaz alakul ki. Azért nem kell kétségbeesni, az olvasó számára nem (annyira) szenvedéssel teli a könyv, vannak benne igazán jó leírások, vicces, romantikus jelenetek, amik miatt szerethető a regény.

Ajánlom mindazoknak, akik szeretik az angyalos történeteket, de az egyszerűbb fajtát, a romantikus regények, és a szerelmi háromszögek szerelmeseinek. Ha viszont nem bírod a határozatlanságot, és a szenvedést, akkor ez valószínűleg nem a te könyved, de ettől függetlenül megpróbálkozhatsz vele, lehet a végére te is megszereted. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése